Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/filmsvepet-vecka-14-moa-martinson-film-och-francis-ford-coppola-comeback/

Film

Filmsvepet vecka 14 – Moa Martinson-film och Francis Ford Coppola-comeback

Foto: Folkets bio, BBC, Aftonbladet/TT

DN:s filmredaktion listar veckans viktigaste filmhändelser. 

Rätta artikel
Vicky McClure, Martin Compston och Adrian Dunbar i ”Line of duty 5”. Foto: BBC
”Som alltid går ingenting till spillo; inte en scen, inte en mening, inte ett andetag. Varenda litet stycke information som samlas in av teamet...avslöjar vändningar som innebär hundra andra dolda möjligheter. Allt passar ihop perfekt. Man föreställer sig Jed Mercurio som en klockmakare som sitter vid sitt bord med en lupp i ögat och alla delar av serien utspridda framför sig . Sedan sätter han ihop alltsammans och lyssnar på verkets rytmiska tickande. Goda tider väntar...”

Brittiska The Guardian är, som de flesta brittiska tidningar, smått extatiska över femte säsongen av BBC-serien ”Line of duty” som nyligen hade premiär i brittisk tv. Vi svenskar får dessvärre vänta fram till juni för att höra det magiska tickandet.

 

 

 

Moa Martinson Foto: Aftonbladet/TT

Maj Wechselmann Stockholmsaktuell med Moa Martinson-film

Den produktiva Maj Wechselmann, 56 filmer på 50 år, är Stockholmsaktuell med sin senaste film ”Moa Martinson Landsmodern” som får premiär fredag kväll kl 18 på biografen Zita. Efter filmen samtalar Ebba Witt-Brattström – som varit delaktig i filmen och som gör berättarrösten – med Gunilla Thorgren och Maj Wechselmann om filmen och Martinsons författarskap. ”Moa Martinson Landsmodern”, en blandning av drama och dokumentär, skildrar fattigdomen och slummen i industristaden Norrköping som Martinson målande beskrev, men har också bäring på Svenska Akademien och dess kvinnosyn.

 

Francis Ford Coppola i Stockholm 2017 Foto: Lars Schrˆder/TT, Lars SchrÆder/TT

 

Francis Ford Coppola planerar megaloman comeback

Regissören bakom klassikerna ”Apocalypse now” och ”Gudfadern”-filmer, förfirar sin 80-årsdag (söndag den 7 april) med att berätta offentligt för tidningen Deadline att han nu äntligen är redo att sjösätta sitt drömprojekt, en utopisk New York-skildring med titel ”Megalopolis”.

Corinne Marchand i ”Cléo från 5-7” Foto: Folkets bio

Fynda Agnès Vardas klassiska filmer

Den nyligen bortgångna franska regissören Agnès Varda har påverkat generationer och hyllas över hela världen. Men hennes filmer har på senare år varit skamligt svåra att få tag på. Med anledning av premiären av hennes sista film ”Varda av Agnès” visar biografen Zita i helgen ”Faces Places” och nästa helg sextiotalsklassikerna ”Cléo från 5-7” och ”Min lycka”.

”Tusenskönorna” Foto: Filmove Studio Barrandov/Kobal/R

Draken Film hyllar Vera Chytilová

Göteborgs filmfestival strömningstjänst Draken Film firar vårens ankomst med fem filmer av Vera Chytilová (1929–2014), kvinnlig portalfigur för sextiotalets tjeckoslovakiska filmvåg.. Bland titlarna finns henne mest kända film ”Tusenskönorna” men också ”Om någonting annat”, ”Ceiling” och ”Pytel Blech”.