Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Flera gripna efter protester i Baku

Azerisk polis slog på måndagen ned ett försök att hålla en politisk demonstration i Azerbajdzjans huvudstad Baku, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Azerbajdzjan är värd för årets schlager-EM, och oppositionen i landet försöker nu uppmärksamma omvärlden på påstådda brott mot mänskliga rättigheter.

Små grupper av oppositionella samlades på måndagen i Bakus stadskärna där de skanderade ordet "freedom". Polis samlade snabbt upp demonstranterna i bussar och förde bort dem.

– Enligt den första informationen vi har fått har fler än tio personer gripits, säger Isa Gambar, ledare för oppositionspartiet Musavat till AFP.

Runt 125 miljoner människor beräknas se finalen i schlager-EM den 26 maj och såväl politiska grupper som människorättsorganisationer försöker dra nytta av evenemanget för att uppmärksamma situationen i landet. Enligt den internationella organisationen Humas Rights Watch finns det i dag runt 70 politiska fångar i Azerbajdzjan. Azeriska myndigheter med president Ilham Alijev i spetsen förnekar bestämt att landet har problem med mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.