Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Flög över världen. Stjärnor har sjungit La Paloma, men på cirkus hörs den aldrig.

Olyckslåt. Dean Martin och Mireille Mathieu sjöng den.
Olyckslåt. Dean Martin och Mireille Mathieu sjöng den. Foto: Foto: AP Photo/Carlsberg/Scanpix

”La Paloma” är förmodligen världens mest spelade melodi. Den finns i över 2.000 kända inspelade versioner, The Beatles ”Yesterday” ligger flera hundra efter. Men ”La Paloma” sägs också föra olycka med sig. På cirkus får den aldrig spelas.

Den svenske gitarristen Lennart Nyhlén, som suttit i de flesta orkesterdikena i Stockholm i många decennier, kan aldrig glömma hur han blev tillsagd av skådespelerskan Barbro Hiort af Ornäs när han vissslade ”La paloma” bakom scenen på Dramaten en gång på 60-talet.

– Jag minns inte vilken uppsättning det var, det kan ha varit något av Brecht. I en paus gick jag omkring med en banjo runt halsen och visslade ”La paloma”. Hon sa att den melodin förde olycka med sig. Hela Dramaten kunde drabbas av något hemskt om jag inte genast slutade vissla den, berättar han för DN.

Exakt varifrån denna artistskräck för ”La paloma” kommer är inte känd, men enligt bland andra Ove Säverman, DN:s kännare av den här sortens musik, vågar inte heller någon cirkus spela melodin. Bland annat sägs lindansare ha störtat under uppträdanden till just La Paloma.

Å andra sidan var den ett stående skämtinslag under motbokstiden i Sverige då man på krogen beställde ”två vita, en brun, La paloma och notan”. Nästan alla restaurangorkestrar hade melodin på sin repertoar under de åren.

”La Paloma” har en lång historia. Den spanske, baskiske kompositören Sebastián Iradier besökte Kuba 1861. Där sägs han ha blivit inspirerad av den kubanska dansen habanera i 2/4 takt och skrivit sin ”La Paloma”, som på svenska betyder duva.

Säkert är hur som helst att ”La Paloma” snabbt blev en mäkta populär sång på Kuba. I programmet ”La Paloma” (SVT 1 måndag) om denna enkla melodi som kan spelas med bara två gitarrackord plockar personal på Kubas nationella musikmuseum fram en raritet. Det är en sorts fonografskiva som på kubanska heter disko metallico. När plåtskivan med hål och piggar tillverkad cirka 1890 placeras i en skivspelare och vevas runt klingar ”La paloma” i det kubanska museet.

Sebastián Iradier fick aldrig uppleva hur hans musik spreds över världen. Han dog 1865, samma år som ”La paloma” nådde Mexiko och snabbt blev populär även där. Enligt myten önskade Mexikos kejsare Maximillian, habsburgaren från Österrike som tillsatts på sin post 1864 som en politisk bricka, att få höra ”La paloma” innan han avrättades av republikanska rebeller som tillfångatog honom 1867.

Från Mexiko vandrade melodin via Kalifornien till Hawaii där det stora språnget togs mot resten av världen, med god draghjälp av den popularitet som Hawaii-musiken fick under den första halvan av 1900-talet.

I dag finns ”La paloma” på ett otal språk och i ett otal tolkningar världen över.

Elvis Presley, Dean Martin, mexikanske dragspelsvirtuosen Flaco Jimenez, Mireille Mathieu är bara några namn i raden. Och varje dag klockan tolv spelar stadshusklockan i Vitoria, Sebastián Ira­diers spanska födelsestad, de välbekanta tonerna.

 

! la Paloma SVT1 måndag 21.00

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.