Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Förbannelsen bruten – DiCaprio fick sin efterlängtade Oscar

00:38. ”Klimathotet är vårt största hot och vi måste gå ihop för att bekämpa det”, sa Leonardo DiCaprio i sitt tacktal när han vann pris för årets manliga huvudroll.

Det blev sjätte gången gilt för Leonardo DiCaprio som äntligen fick gå hem från galan med en statyett i hand. Han belönades för sin roll i filmen ”The revenant” – och nu hyllas han i sociala medier.

Leonardo DiCaprio har varit Oscarsnominerad fem gånger tidigare – men i natt fick han en efterlängtad Oscar. Han tilldelades statyetten för bästa manliga huvudroll för sin roll i filmen ”The Revenant”. I sitt tacktal passade han på att ta upp sin hjärtefråga – hotet mot miljön:

– Klimatförändringarna är riktiga och de händer just nu. Det är det mest akuta hotet mot vår art. Låt oss inte ta den här planeten för givet. Jag tar inte den här kvällen för givet, sade han i talet.

Sedan det offentliggjordes att Leonardo DiCaprio för femte gången var nominerad till en Oscar har det skämtats mycket om att han inte lyckats få någon tidigare år. I sociala medier har mängder av bilder florerat där skådespelaren jagar inklippta Oscarsstatyetter. Spelutvecklaren The Line Animation drog nyligen skämtet ett steg vidare i spelet ”Leos’ red carpet rampage”, där skådespelaren i retrodoftande 8-bitarsgrafik duckar paparazzifotografer och Titanic-isberg i en kapplöpning nedför röda mattan, på jakt efter en svävande Oscarstatyett.

Men sedan det stod klart att Leonardo DiCaprio äntligen fått sin Oscar har skådespelaren hyllats – och bilderna på honom jagandes statyetter har ersatts av bilder på honom med statyetten.

Tidigare har Leonardo DiCaprio varit Oscarsnominerad fem gånger. Första gången han nominerades var 1993 då han hade chans på utnämningen bästa manliga biroll för sin roll som den utvecklingsstörde Arnie i Lasse Hallströms ”Gilbert Grape”. Sedan dröjde det ända till 2005 innan han fick sin nästa nominering – för bästa manliga huvudroll i rollen som Howard Hughes i ”The Aviator” – och blev lottlös. Det blev han även två år senare för rollen som diamantsmugglare i Sierra Leone i ”Blood Diamond”. Inte heller 2014 fick han traska hem med någon Oscar – trots dubbelt nominerad som producent och bästa manliga huvudroll i filmen ”The wolf of wall street”.

Många hävdar också att han förtjänar betydligt fler nomineringar än de han fått under åren. Hur Leonardo DiCaprio lyckades gå under juryns radar i rollen som Jack Dawson i ”Titanic” 1997 (när filmen nominerades till fjorton Oscar och vann elva) är för många fortfarande ett mysterium. Inte heller för sitt stora genombrott i Baz Luhrmanns ”Romeo & Julia” året innan fick han någon Oscarsnominering. Eller för oförglömliga skådespelarinsatser i filmer som ”Revolutionary Road” (2008), ”Beach” (2000) och ”Inception” (2012) för att nämna några.

Hur det nu blir med den hemmagjorda statyett som över hundra sibiriska fans låtit tillverka av nedsmälta smycken för att uppmärksamma Leonardo DiCaprios livslånga karriär – och det häpnadsväckande faktum att han gått lottlös i alla år – återstår att se. Förhoppningsvis får han den också. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.