Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 22:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/fran-kaninkokerska-till-hundnappare-har-ar-glenn-closes-fem-basta-roller/

Film

Från kaninkokerska till hundnappare: Här är Glenn Closes fem bästa roller

Michael Douglas och Glenn Close i ”Farlig förbindelse”.
Bild 1 av 2 Michael Douglas och Glenn Close i ”Farlig förbindelse”. Foto: IBL
Glenn Close som Cruella de Vill i ”101 dalmatiner”.
Bild 2 av 2 Glenn Close som Cruella de Vill i ”101 dalmatiner”. Foto: Coote/Walt Disney/Kobal/REX

Glenn Closes har hyllats internationellt för sin roll som författarhustru i ”The wife” som går upp i Sverige 7 december. Från Helena Lindblad listar fem andra sevärda roller i hennes karriär.

Helena Lindblad
Rätta artikel

1. ”Farlig förbindelse” (1987)

Den kärlekstörstande bokförläggaren Alex Forrest har en affär med en gift jurist, spelad av Michael Douglas. När han intet ont anande vill avsluta deras ennattsrelation tar hon illa upp. Mycket illa. Att ”koka kanin” blev ett symbolladat uttryck som satte skräck i 80-talets män och för evigt skrev in sig i den könspolitiska historien. Regisserad av Adrian Lyne.

Glenn Close och John Malkovich i ”Farligt begär”.
Glenn Close och John Malkovich i ”Farligt begär”. Foto: Snap Stills/REX

2. ”Farligt begär” (1988)

Den mäktiga markisinnan Isabelle de Meurteuil är intrigernas mästare i Christopher Hamptons stilfulla kostymdrama. När hon vill hämnas på en ex-älskare använder hon sig av sin amoraliske vän Valmont, spelad av John Malkovich, för att förföra en ung kvinna. Slutscenen på operan, när markisinnan avslöjas och hennes ansikte stelnar till en vitsminkad dödsmask, är oförglömlig.

3. ”101 dalmatiner” (1996) 

Glenn Close var född att spela den ondskefulla och flamboyanta hundnapparen Cruella de Vill i liveversionen av Disneyfilmen, regisserad av Stephen Herek. En roll man minns bättre än filmen, hennes stridsrop ”Jag avgudar päls” ekar än mer dramatiskt och hotfullt i dag än när filmen kom.

Glenn Close i ”Människor emellan”.
Glenn Close i ”Människor emellan”. Foto: IBL

4. ”Människor emellan” (1983)

Sarah Cooper, kvinnan som samlar sitt gamla kompisgäng efter ett chockerande dödsfall bland vännerna, är en av Closes mest återhållna och mest komplexa roller. Lawrence Kasdan regisserade det sextiotalsdoftande stilfulla ensembledramat som också har Jeff Goldblum och Kevin Kline på rollistan.

Glenn Close i ”Mysteriet von Bülow
Glenn Close i ”Mysteriet von Bülow". Foto: Warner Bros/IBL

5. ”Mysteriet von Bülow” (1990)

Den verklighetsbaserade rollen som Martha “Sunny” Crawford är en avgörande del av Barbet Schroeders true crime-drama som handlar om en superskandal i societeten. Fängslande skådespeleri av hög klass.