Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Gardell åter med Schlagerskolan

Jonas Gardell tror att hans nya schlagerskola kommer att uppskattas, men är beredd på att några kommer reagera på hans skämt. "Jag tycker att vi måste sluta prata om 'hån' varje gång vi skämtar om någonting. Det är inte hån, det är humor. Ibland går man över gränser, men det är väldigt svårt att göra", säger han.
Jonas Gardell tror att hans nya schlagerskola kommer att uppskattas, men är beredd på att några kommer reagera på hans skämt. "Jag tycker att vi måste sluta prata om 'hån' varje gång vi skämtar om någonting. Det är inte hån, det är humor. Ibland går man över gränser, men det är väldigt svårt att göra", säger han. Foto: Jessica Gow

Han höll i "schlagerskolan" 2002 och 2003. Nu har det blivit dags för publiken få återse magister Gardell i Melodifestivalen.

– Det är väldigt roligt att få bitcha sig, helt enkelt, säger Jonas Gardell.

SVT satsar på nostalgi i år. En av de välkända stjärnor som gör comeback i "Melodifestivalen" är Jonas Gardell och hans schlagerskola.

– Det som har hänt är att vi har fått en värld som är så oerhört lättkränkt, vi kommer att få se om jag ens överlever den första minuten utan ett twitterdrev, säger han.

Skolan kommer att inledas med en genomgång av den nutida Melodifestivalhistorien och Gardell beskriver det hela som "närnostalgiskt".

– När vi var små var det ett program per år med tio bidrag, i dag är det ju en helt annan cirkus och det är den vi kommer att koncentrera oss på.

I varje deltävling får tittarna ta del av de förinspelade lektionerna och vid finalen i Friends arena den 12 mars är det dags för slutprov. Då medverkar Gardell live och ska bland annat utvärdera året. Om några betyg kommer att delas ut återstår att se.

– Det är en steg-för-steg-skola i hur du blir Melodifestivalartist, där jag som den professionella "Livet är en schlager"-expert jag är, lär svenska folket hur också de kan få en karriär i flera minuter, säger han med ett skratt.

Han är nöjd med sitt manus men räknar med att några kommer att kritisera hans hårda skämt.

– Och då vill jag säga redan nu att jag hånar inte – jag är rolig, säger han och tillägger:

– Det finns jättemycket kärlek i det, förstås. Jag älskar samtliga som jag driver med.

Det finns tre olika typer av artister i schlagerskolan, menar Gardell: de mycket gamla, de mycket unga och de galna.

– Jag är säker på att alla tre finns representerade också i år, säger han.

Gardell är Melodifestivalveteran på flera vis. Han har både varit programledare och setts i mellanakter. Dessutom är han den ende programledaren som har legat med en annan programledare, säger han – men ångrar sig snabbt.

– Det vet jag ju faktiskt inte! Stryk det. Jag är den ende programledaren som är gift med en annan programledare.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.