Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Gayscen klipps bort från ”Skönheten och odjuret” i Malaysia

Emma Watson som Belle och Dan Stevens som Odjuret i ”Skönheten och odjuret”.
Emma Watson som Belle och Dan Stevens som Odjuret i ”Skönheten och odjuret”. Foto: IBL/Scope Features

Det fortsätter att blåsa kring ”Skönheten och odjuret”. Nu har Disneyfilmen censurerats i Malaysia – och alla landets visningar av den har skjutits upp.

”Skönheten och odjuret” har stött på patrull i flera länder, och nu har den censurerats i Malaysia. Censurmyndighetens ordförande Abdul Halim säger till tidningen The Star att det ”lilla klippet” som tagits bort rör ett ”gayögonblick”, men att filmen därefter släppts igenom från 13 år.

Nu har dock filmen försvunnit från alla lokala biorepertoarer i landet och en teaterkedja skriver på sin hemsida att den skjutits upp av Disney på obestämd tid.

Läs även: Rysk politiker vill förbjuda ”Skönheten och odjuret”

”Skönheten och odjuret” är en spelfilmsversion av den tecknade Disneyklassikern från 1991, med Emma Watson och ”Downton Abbey”-stjärnan Dan Stevens i rollerna.

Regissören Bill Condon har lovat det första uttalat homosexuella ögonblicket hittills i en Disneyfilm och det är skådespelaren Josh Gad som spelar LeFou, hjälpreda till Gaston som han även har känslor för.

– Det är ett fint gayögonblick i Disneys historia, har Condon sagt enligt den brittiska gaytidningen Attitude.

Även i Malaysias grannland Singapore har filmen mött motstånd för att den anses avvika från ”traditionella värderingar”. För ett par veckor sedan ville även ledande ryska politiker förbjuda filmen, men ändrade sig och införde i stället 16-årsgräns. Disneys åldersrekommendation för filmen är 6 år. Filmen går upp på svenska biografer den 17 mars med åldersgränsen 11 år.

Läs även: Disney gör sin första samkönade kärleksscen någonsin – i ”Skönheten och odjuret”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.