Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

George Lucas kritiserar nya ”Star wars”

Foto: /insight media

Han sålde rättigheterna till sitt livsverk ”Star wars”, men är inte nöjd med hur det blev.

Nu kritiserar George Lucas nya ”Star wars: The force awakens”.

Fansen älskar den, men ”Star wars”-skaparen George Lucas är inte helt nöjd med den senaste filmen i serien, ”The force awakens”.

Lucas sålde ”Star wars”-rättigheterna till Disney för 33,4 miljarder kronor 2012, och i en intervju med den amerikanske tv-värden Charlie Rose i CBS säger Lucas att hans och Disneys visioner kring filmen skiljer sig vida åt.

– De ville göra en retrofilm. Jag gillar inte det. Jag jobbade hårt med att göra varje film unik: Jag gjorde dem helt olika varandra – olika planeter, olika rymdskepp, för att det skulle kännas nytt, säger han och syftar på de tidigare ”Star wars”-filmerna han regisserat och producerat.

Foto: Joel Ryan/AP

Foto: Joel Ryan/AP.

Enligt Lucas var Disney inte heller det minsta intresserade av hans idéer kring den nya filmen:

– De var inte intresserade av att jag skulle vara involverad. Om jag hade gett mig in i det hade jag bara skapat problem eftersom de ändå inte tänkte göra det jag ville att de skulle, säger han.

”Star wars: The force awakens” är regisserad av JJ Abrams. Sedan premiären den 16 december har den dragit in över en miljard dollar, motsvarande 8,3 miljarder kronor.

Foto: AFP/STR

JJ Abrams på röda mattan vid premiären i Kina. Foto: AFP/STR.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.