Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Gillian Anderson erbjöds halv lön för ”Arkiv X”

Foto: Kevin Winter/Getty Images/AFP

Inför den nya säsongen av den kultförklarade tv-serien ”Arkiv X”, med premiär på söndag i USA, erbjöds Gillian Anderson – som spelar den ena huvudrollen som Dana Scully – endast hälften av kollegan David Duchovnys lön.

I en intervju med The Daily Beast säger Anderson att samma sak hände när hon tackade ja till att medverka i serien i början på 90-talet, och att hon jobbade hårt för att slutligen få samma lön som Duchovny.

– Jag är förvånad över att inte fler journalister tagit upp det, för det är sanningen. De senaste åren har folk sagt ”jag kan inte förstå att det hände, hur kändes det? Det är ju galet!”. Mitt svar har alltid varit ”det var då, och nu är nu”. Men så händer det igen! Jag saknar ord. Det är sorgligt, säger hon.

Enligt The Hollywood Reporter fick Gillian Anderson och David Duchovny till slut samma lönesumma även för de nya avsnitten.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.