Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Gina Dirawi blir årets julvärd i SVT

Foto: TT

Programledaren Gina Dirawi tjatade sig till uppdraget eftersom hon älskar julen. Nu är det klart att det blir hon som får sitta med en tändsticka och ett ljus framför svenska folket i tv. ”Jag ska göra det på mitt sätt”, säger hon.

I tisdags blev det klart att Gina Dirawi leder Melodifestivalen nästa år. Det är inte det enda hederfyllda uppdraget hon har fått den här veckan. Under fredagens presskonferens det officiellt att hon blir den som tänder ljuset på julafton före Kalle Anka. Hon blir därmed den 15:e julvärden, den yngsta bland dem, sedan Sveriges Television startade traditionen 1959.

Bengt Feldreich var värd tretton jular (1959-1971). Feldreich efterträddes av Arne Weise som tände ljuset i trettio års tid med undantag av några år på 80-talet.

Efter Arne Weises storhetstid har SVT valt att ha nya ansikten varje år – 2015 är inget undantag.

– När jag kollade på Arne Weise som liten var han alltid så närvarande och hade mycket värme, en person man ville ha i sitt vardagsrum. Den eprsonen vill jag också vara i folks vardagsrum, jag vill jobba med hjärtat, säger Gina Dirawi om sitt nya uppdrag.

Men hon kommer inte att ringa Arne Weise och få råd, säger hon. 

– Jag vill göra det på mitt sätt. Det kommer att bli ett sagolikt tema.

Till skillnad från många andra värdar som tilldelats uppdraget, tog Gina Dirawi saken i egna händer och ringde upp SVT själv, redan i april.

– Jag skäms inte en sekund över att jag själv lyfte telefonluren, jag älskar ju julafton och det här var något jag verkligen ville göra. Det känns pirrigt och extremt roligt, säger hon. 

Hur firade du jul förra året?

– Då firade jag som vanligt med mamma och pappa och tre syskon i Sundsvall. Det börjar med frukost, sen Kalle Anka, sen brukar min lillebror Mohammed tjata sönder familjen efter att få sina julklappar. Så det ska bli skönt att slippa det i år, säger hon och skrattar.

Gina Dirawi har tidigare varit programledare för Melodifestivalen 2012 och 2013. I december kommer hon även som en av tre programledare leda årets Musikhjälpen i SVT och SR. Ett uppdrag hon har haft tre gånger tidigare.

Förra året var det komikern Henrik Dorsin som presenterade Kalle Anke, Karl-Bertil Jonsson och tassade omkring i ett nedsläckt tv-hus till Viktor Rydbergs ”Tomten”.

Bland tidigare värdar finns Kalle Moraeus, Sarah Dawn Finer och Petra Mede.

Fakta. Tidigare julvärdar i SVT

1959–1971: Bengt Feldreich

1972–2002: Arne Weise (utom 1979, 1988, 1989 och 1990)

2003: Lotta Bromé

2004: Ernst Kirchsteiger

2005: Blossom Tainton

2006: Ingvar Oldsberg

2007: Anne Lundberg

2008: Lasse Kronér

2009: Lisbeth Åkerman

2010: André Pops

2011: Kalle Moraeus

2012: Sarah Dawn Finer

2013: Petra Mede

2014: Henrik Dorsin

Källa: SVT

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.