Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Göteborgs stad ställer in filmvisning och samtal om slöjförbud

Arkivbild.
Arkivbild. Other: Carina Johansen/TT

Göteborgs stad ställer in visningen av ”Burka songs 2.0”, en dokumentär om synen på användande av heltäckande slöja i offentligheten. Detta då det påföljande samtalet kritiserats för ensidighet, rapporterar SVT Nyheter Väst.

I år arrangeras Europas största HBTQ-arrangemang Europride i Göteborg, och i vår presenterar staden evenemang som kan främja ”lärande och samtal” inför festivalen. I planeringen ingick en visning av dokumentären ”Burka songs 2.0”, där man utifrån Frankrikes förbud mot heltäckande slöja skulle diskutera samhällsstrukturer och rasism.

Visningen var tänkt att följas av ett samtal, men från vissa håll kritiserades panelens komposition som ensidig. Göteborgs-Postens ledarskribent Jenny Sonesson ifrågasatte exempelvis att staden bjuder in personer som ”relativiserar förtryck och likställer bekämpning av terrorism med rasism utan att dessa får något mothugg”.

Nu meddelar Göteborgs stad att visningen ställs in.

– Vi har tagit till oss synpunkterna. Frågorna blir inte belysta på ett allsidigt sätt med den planering som är gjord. Nu ser vi över om och i så fall hur vi ska genomföra evenemanget senare, säger Klas Forsberg, chef för avdelningen för mänskliga rättigheter inom Göteborgs stad, i ett pressmeddelande.

Tasso Stafilidis är ordförande i Westpride, som arrangerar årets Europride, och han menar att evenemanget inte hade något med festivalen att göra.

– Göteborgs stad borde inte lägga den här aktiviteten på sin hemsida under kalendern för Europride. Jag kan inte uttala mig om Sonessons kritik av gästerna för jag har inte den kunskapen. Det hade jag haft om vi stått för arrangemanget, då hade vi kontrollerat deras bakgrund noga. Sonesson borde göra sin research rätt och inte koppla samman oss med det här, har han sagt till SVT Nyheter Väst.

Filmens regissör, Hanna Högstedt, kritiserade på torsdagen stadens beslut och menar att man ”böjer sig för kritik som bygger på felaktiga uppgifter”:

– Filmen och samtalen efteråt handlar om tolkningsföreträde, vem som kan tala för vem, vem som anses trovärdig och inte. Om svårigheten att se strukturer där man själv är en del av makten, som till exempel att som vit se rasismens effekter. Om Europas koloniala historia och hur den påverkar vårt samhälle i dag, säger Högstedt till SVT Nyheter Väst.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.