Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Gränslös humor på ny festival

I kväll är det premiär för internationella komedifilmfestivalen på Filmhuset i Stockholm. Arrangör är komikern Nisti Stêrk som hoppas få se nya och gamla svenskar mötas i en förlösande skrattfest.

Internationella komedifilmfestivalen visar skrattsuccéerna som bara når Sverige över parabolerna, från länder vars konflikter snarare präglar nyhetsrapporteringen. Festivalen arrangeras för första gången i år och vill väva samman kultur och integration med humorn som gemensam nämnare: Vad får en chilenare, kurd, somalier att kikna av skratt? Vad slår man sig på knäna åt i Turkiet? Vad gapskrattar man åt i Nigeria, Kina, Palestina och Algeriet?

– Under hela min karriär har jag försökt få människor att komma varandra närmare genom skrattet. Det finns stora grupper nyanlända svenskar som mest betraktas med medlidande men vi vill visa att alla svenskar har humor, säger arrangören Nisti Stêrk.

Bahareh Rahnma, Irans kanske största kvinnliga komiker, gästar festivalen, och den turkiska folkkära skådespelaren Ali Sunal, vilket har väckt stort intresse hos många nya svenskar.

– Folkgrupper som vanliga fall inte är överrens möts genom hans filmer. Inte bara den turkiska gruppen har reagerat utan även kurder, assyrier, syrianer, armenier har jublat över att Ali Sunal kommer hit, säger Nisti Stêrk.

Ali Sunal tar också med sig sin mor och syster till Sverige för att tala om sin egen och om faderns syn på komedifilmens betydelse i Turkiet. Hans far Kemal Sunal (1944-2000) är en av Turkiets mest uppskattade komiker.

Vad gör att människor möts genom dina och din fars komedier?

– Varken min far eller jag har separerat människor av ideologiska skäl, vi har så mycket mer som förenar oss än som skiljer oss åt. Vi är systrar och bröder. Det finns ett universellt språk som vi alla talar och det handlar om mänsklighet och leenden. Min far levde verkligen för att få människor att le och skratta, säger Ali Sunal.

Den folkkära skådespelaren Kemal Sunal gjorde 82 filmer under sin karriär och spelade alltid samma karaktär, en sympatisk förlorare med stora och starka fiender, men på något märkligt sätt vinner han ändå i slutändan.

– En looser! En god person med hög moral som samtidigt är svag och mänsklig. Det är en karaktär som man helt enkelt inte kan låta bli att älska, säger Ali Sunal.

Utöver tiotalet filmer blir det musik och underhållning av bland andra Helge Skoog och Maria Nohra. Två av svensk komedifilms ikoner, Gösta Ekman och Birgitta Andersson, inviger festivalen.

Komedi från hela världen under en helg.

Festivalen öppnar på torsdagskvällen med den svenska klassikern ”Att angöra en brygga”.

Fredag 24/10: Seminarium om afrikansk komedifilm med den somaliska journalisten Hanna Abu Bakar.

Filmer: ”Man without a cellphone” (Palestina/Israel/Frankrike/Belgien) ,”Shaoulin soccer” (Kina), ”Cheba Louisa” (Frankrike/Algeriet), ”Half moon” (Kurdistan).

Lördag 25/10: ”Hababam Sinifi” (Turkiet), samtal med den turkiske skådespelaren Ali Sunal.

Filmer: ”Queen” (Indien), ”The meeting” (Nigeria), ”Tambourine” (Iran) följt av samtal med persiska skådespelaren Bahareh Rahnama.

Söndag 26/10: I Hallunda Folkets hus: ”Habam Sinifi” (Turkiet) och samtal med turkiska skådespelaren Ali Sunal.

Filmer: ”Instructions not included” (Mexiko), ”When pigs have wings” (Frankrike/Belgien/Tyskland/Israel/Palestina).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.