Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Guddotterns kärleksfilm om Lars Lerin

Sara Broos långfilmsdebuterar med en ­rörande kärleksdokumentär om sin gudfader – konstnären Lars Lerin – och hans brasi­lianske make. ”För dig naken” har världs­premiär i dag och kommer att visas i SVT.

Augusti, 2007. Äntligen stod akvarellkonstnären i ankomsthallen. Efter otaliga timmars flörtande på Skype skulle Lars Lerin få träffa sin brasilianske blinddate på riktigt. Efter att ha rest över halva jordklotet stod dansaren Manoel ”Junior” Marques plötsligt på Arlanda.

På plats var även Sara Broos, Lars Lerins guddotter, som fångade det första mötet med sin filmkamera. Tyst, tafatt, trevande. Lost in translation. En öm och ordlös öppning på en lång och vindlande relation som slutar med bröllop tre år senare.

– Jag ville skildra denna varma och fina kärlekshistoria utan att vare sig spekulera eller skönmåla. Kameran blev både som ett hot och en trygghet för dem. Jag blev som en tredje part, ett slags vittne till deras kärlekshistoria, säger Sara Broos i Skybaren på festivalhotellet Riverton i Göteborg.

Lars Lerin alltid funnits i hennes liv. I mitten av 70-talet blir han vän till hennes föräldrar, konstnärsparet Marc och Karin Broos, som råkat hamna i Värmland och köpt hus mitt i skogen. För första gången vågade konstnären prata öppet om sin sexualitet, men gick samtidigt runt i en drogdimma. Till gamla familjefilmer från 80-talet återkallar hon minnen av sin gudfader, alltid älskvärd men oftast avdomnad av sitt tunga tablett- och alkoholmissbruk. Ett slags modern Gösta Berling-figur – ”starkast och svagast bland människor” – som var helt handikappad i vardagen och bara kunde leva genom sin konst.

– Jag tyckte alltid jättemycket om honom, men förstod mig inte riktigt på hans svärta då när jag var liten. En kväll hade han till exempel tejpat ansiktet och målat svart runt ögonen. Han kände till exempel ett starkt släktskap med Michael Jackson och var inte bekväm med sin egen kropp, berättar Sara Broos.

Under hela 90-talet levde Lars Lerin vid Lofoten tillsammans med en norsk konstnär. När det stormiga och alkoholdränkta förhållandet kraschade flyttade Lerin hem till Värmland i mitten av 00-talet. Hans guddotter hade blivit en vuxen kvinna som fungerade lite som en kärlekscoach till en man som tröttnat på att vänta på den rätte, som var nyfiken på ett Svensson-liv som han aldrig hade varit i närheten av. Med samma sorts maniska energi som han släpper loss på sina tjocka akvarellpapper började Lars Lerin söka efter den stora kärleken genom nätdejtning till höger och vänster, värmländska bönder och skånska grevar, män från Costa Rica till Indien.

– Det var som om han ersatte sitt drogmissbruk med att i stället bli besatt av kärlek. För honom var det leva eller dö. Som om alla hans sinnen återigen öppnats efter alla år i en dimma av alkohol och tabletter. Jag känner igen mig själv i den där besattheten, att fullständigt gå upp i något, säger Sara Broos.

”Det förflutna står mig upp i halsen, nuet är en plåga och framtiden törs jag inte ens tänka på”, säger Lars Lerin i början av filmen. ”För dig naken” är som en berg- och dal-banefärd genom kärlekens himmel och helvete, maktförhållanden som skiftar, beroenden som utvecklas, tro och tvivel, ångest och endorfiner. Och krass värmländsk humor. Här finns komiska kulturkrockar när Junior firar valborg i hembygdsgården, eller när Lars Lerin hamnar på ett av Juniors systrars sexhotell i nordöstra Brasilien.

Det är en film om kärlek mot alla odds. I början av filmen gick Junior runt i solglasögon, avskärmad från omgivningen och kommunicerade helst genom att dansa. Lars Lerins terapeut menade att det var ett maktförhållande där Lars bara var bekräftelsesjuk och ville ha en kärlekskick. Men i grunden handlar det om två människor som hittar en själsfrände.

– Både Lars och Junior har upplevt utanförskap under sin uppväxt, fäder som inte respekterat dem, mammor som överöst dem med kärlek, skuldkänslor och uppbrott, flykt från sig själva, in i missbruk och destruktiva relationer, säger Sara Broos.

Under de tre åren hon filmade höll Sara Broos på att tappa bort sig själv i gudfaderns komplicerade kärleksrelation.

– Hela filmprocessen gjorde att jag speglade mitt eget liv genom dem, funderade över min egen bild av kärleken. Vad innebär det att kasta masken och stå helt naken inför någon annan? Eller som Lars frågar sig: ”Kan man beställa lycka?” Jag hoppas att publiken också kommer att reflektera över sina egna liv, säger Sara Broos.

Titeln ”För dig naken” är hämtad från Lerins bok. Också i filmen är Lars Lerin så självutlämnande att det både blir plågsamt, rörande och humoristiskt.

– Lars vet inte alltid vad han gör men har en förmåga att lägga upp sitt hjärta, likt Norén eller Knausgård och även visa sina misslyckanden. Det handlar om förtroende. Han gav mig frihet att göra precis vad jag ville och litade på att jag skulle förvalta materialet på bästa sätt. Och Junior var smickrad redan från början av att jag ville göra filmen, berättar hon.

– Samtidigt har jag lärt mig bita ihop och bli lite mer hänsynslös när jag filmar. Förr var jag lite för respektfull och tänkte för mycket på hur det skulle uppfattas, men det är ”livsfarligt” för en filmare, ler Sara Broos som tidigare har gjort kortare dokumentärfilmer och videokonst.

Lars Lerin växte upp utanför en liten värmländsk bruksort med en bandystjärna till pappa som ville att sonen skulle vara som alla de andra. Men redan som 12-åring provade sonen mammans läppstift och var hemligt förälskad i en pojke i samma klass. Själv uppväxt i skogen med två konstnärsföräldrar i afghanpälsar har Sara Broos stor förståelse för sin gudfaders känsla av utanförskap. Hon har sett honom utvecklas från en folkskygg och destruktiv konstnär som gjorde konst av hela livet till en mer avslappnad och harmonisk människa som numera kan njuta av sociala sammanhang. Efter år av ändlösa nätter med sprit, tabletter och maniskt målande har Lerin numera lättare att se dramatiken i den enkla vardagen. När Sara Broos hade filmat dem i tre års tid tyckte Lars Lerin plötsligt att ”det kunde vara nog”.

– Det blev nästan en lättnad att kunna sätta punkt. Jag hade blivit besatt av dem och indragen i deras liv. Det hade kunnat pågå hur länge som helst, säger hon.

I samband med att filmen skulle redigeras flyttade Lars och Junior från Smedsbyn utanför Sunne till Hammarö utanför Karlstad. Under året när hon klippte filmen hade hon endast sporadisk kontakt med Lerin genom e-mejl.

– Jag var tvungen att frigöra mig från både Lars och Junior och ta ett steg tillbaka, arbeta ostört utan deras inblandning. För filmen var det bra att jag fick lite distans, det blev som en frizon, säger Sara Broos som klippte ner 130 timmars råmaterial till 74 minuter färdig film.

För några veckor sedan åkte hon till Hammarö för att visa den färdiga filmen.

– Jag blev lite nervös över hur han skulle reagera. Han satt med tårar i ögonen, skrattade till på flera ställen och antecknade i ett block. Hans enda anmärkning var att han tyckte att det var synd att Juniors Svenska för invandrare-lärare inte var med i bild. Jag började gråta av lättnad.

– Jag antar att det är en kritik jag kan leva med, skrattar Sara Broos.

Sara Broos

Född i Hagfors 1977, bor utanför Mårbacka och i Stockholm. Regissör, manusförfattare, med mera. Dotter till konstnärsparet Marc och Karin Broos som tidigare drev konstprojektet Alma Löv museum utanför Sunne i Värmland. Fick pris för kortfilmen ”Time to be” på Köpenhamns kortfilmsfestival 2006.

Jobbar just nu med mor-och dotterfilmen ”Speglingar” som handlar om hennes förhållande till sin mamma Karin Broos. Håller också på med en essäfilm om Värmland som vill vara ”en motvikt till schablonbilden av landsbygden som ett hem för excentriker eller ’Smala Sussie’-figurer”, säger Sara Broos.

Lars Lerin och Manoel Marques

Lars Lerin är född i Munkfors 1954, uppvuxen i byn Sunnemo i norra Värmland. Räknas som Nordens främsta akvarellmålare och har ställt ut i hela världen. Den permanenta Lars Lerin-utställningen på Laxholmen i Munkfors flyttas i år till Sandgrund i Karlstad där ett nytt Lars Lerin-museum öppnar i juni.

Manoel ”Junior” Marques är född och uppvuxen i norra Brasilien. Dansare och fotograf, har bland annat medverkat i uppsättningar på Västanå teater i Sunne. Paret gifte sig 2009 med Margot Wallström som vigselförrättare och bor numera på Hammarö utanför Karlstad.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.