Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Guldbaggegalan blev rena debutantbalen

Magnus von Horn tog hem Bästa regi-baggen för filmen ”Efterskalv”.
Magnus von Horn tog hem Bästa regi-baggen för filmen ”Efterskalv”. Other: Jessica Gow/TT

Magnus von Horns långfilmsdebut ”Efterskalv” vann tungviktsbaggarna för bästa film och bästa regi. Fast flest priser gick till Peter Grönlunds ”Tjuvheder” när förra årets bästa filmer belönades på Cirkus i Stockholm.

Ett ångestladdat drama om en tonårsmördare (spelad av popstjärnan Ulrik Munther) som försöker återanpassa sig till sitt lilla samhälle. ”Efterskalv” är fjolårets bästa svenska film – när Guldbaggejuryn får välja.

– Jag lovade att insupa ögonblicket om jag skulle få stå här. Jag vill tacka alla skådespelare – utan er hade jag inte haft något att göra. Och ett tack till polska filmskolan där jag lärde mig göra film, sa långfilmsdebutanten Magnus von Horn som hade flugit in från hemmet i Warszawa för att ta emot sin första Guldbagge.

En av filmens skådespelare, Mats Blomgren, kunde knipa en bagge för bästa manliga biroll som ensamstående pappa som försöker hantera sina motstridiga känslor inför sin son.

– Magnus von Horn, ditt manus är grymt bra, man hamnar i en dialog som är som ett isberg, allt händer där under. Och jag vill tacka alla polacker som lärde mig festa, äntligen, sa Mats Blomgren.

Läs mer: Helena Lindblad: ”Efterskalv gör avgrunden mänsklig”

Även om Guldbaggegalan inte direkt var något polskt bröllop så gjorde konferencieren Petra Mede sitt bästa för att hålla partystämningen uppe i cirkusmanegen med praktiska kysslektioner, medvetet plumpa partyvitsar och introducerade sångnummer med Eva Dahlgren och Hollywood-stjärnan David Hasselhoff från baggebelönade kortfilmen ”Kung Fury”.

I övrigt var det en sedvanlig mix av firmafest, tacksägelsehögtid och mässa för insektssamlare. En av de allra lyckligaste var publikfavoriten Rolf Lassgård som vann för sin ordningsfascistiska radhusgubbe Ove.

– Kära idioter, tusen, tusen tack! Som jag ville gestalta den här underbara, vidriga hjärtliga, härliga gubben. Och som jag ville ha en Guldbagge för att ha gjort den här speciella rollfiguren! Inspelningen var mer headbanging än foxtrot, sa en mycket rörd Rolf Lassgård.

På plats var hela den svenska filmfamiljen toppad med gäster som statsminister Stefan Löfven och kulturminister Alice Bah Kuhnke. Utdelningen av baggen för bästa dokumentär till ”Förvaret”, om vardagen för asylsökande som frihetsberövas i väntan på tvångsutvisning, förvandlades delvis till en politisk manifestation för asylrätten. Sami, den unga rebellen från ”Förvaret” passade på att göra ett politiskt utspel direkt till statsminister Stefan Löfven som satt i publikhavet.

– Folk har röstat på dig för att de tror på vad du har sagt. Du borde tänka lite mer på det. Tänk lite mer på att de är dina barn, på detta sätt kommer vi att leva lyckliga i detta fantastiska land, sa Sami.

Foto: TTMalin Levanon vrålar ut sin glädje. Foto: Jessica Gow/TT

Malin Levanon vann bästa kvinnliga huvudroll för sitt nakna och nerviga porträtt av missbrukaren Minna som kämpar för ett anständigt liv på samhällets botten.

– Nu är nervsystemet stretchat, riktigt stretchat. Jag är så glad att den här filmen blev gjord, säger Malin Levanon och avbröt plötsligt sig själv genom att vråla rakt ut av lycka.

”Tjuvheder” som bestals på chansen att vinna för bästa film kunde trösta sig med fem baggar av sex möjliga. Peter Grönlund gick miste om regipriset, men belönades i gengäld för bästa manus.

– Tack alla skådespelare som strukit en replik och lagt till något mycket bättre. ”Tjuvheder” är också ett vittnesmål från tiden när jag har jobbat socialt – den här baggen är till de personer jag har träffat där, säger Peter Grönlund om "Tjuvheder" som även kammade hem baggar för bästa klippning, kostym och scenografi.

Galans stora förlorare blev Sanna Lenkens ätstörda systerdrama ”Min lilla syster” och Lisa Aschans ”Det vita folket” som blev helt utan baggar trots fem nomineringar vardera. Bättre gick det för Beata Gårdelers omdebatterade häxjaktsdrama ”Flocken” som fick tre baggar för bästa kvinnliga biroll (Eva Melander), bästa foto och bästa originalmusik.

Kvällens största applåd gick till den folkkära västgötska aktrisen Birgitta Andersson som spelat i allt från Hasseåtages ”Att angöra en brygga” till Doris i ”Jönssonligan”-sviten och tv-klassikern ”Teskedsgumman”.

– Jag vet inte hur man ska tacka för en sådan här sak. Håll ut, ni kan få en sådan här när ni blir gamla, sa den 82-åriga Birgitta Andersson och höll upp sin bagge mot galapubliken innan de högg in på en mingeltallrik med sjöborrsterrin, rimmad grissida, räk- och krabbfyllda crépes, bao med fläskkarré och rostad zucchini.

Guldbaggevinnarna 2016

Bästa film: ”Efterskalv”, producenter Madeleine Ekman och Mariusz Wlodarski
Bästa regi: Magnus von Horn för ”Efterskalv”
Bästa manus: Peter Grönlund för ”Tjuvheder”
Bästa kvinnliga huvudroll: Malin Levanon för ”Tjuvheder”
Bästa manliga huvudroll: Rolf Lassgård för ”En man som heter Ove”
Bästa kvinnliga biroll: Eva Melander för ”Flocken”
Bästa manliga biroll: Mats Blomgren för ”Efterskalv”
Bästa foto: Gösta Reiland, ”Flocken”
Bästa klippning: Kristofer Nordin, ”Tjuvheder”
Bästa kostym: Mia Andersson, ”Tjuvhederv
Bästa ljud/ljuddesign: Andreas Franck, ”Jönssonligan – den perfekta stöten”
Bästa mask/smink: Eva von Bahr och Love Larson för ”En man som heter Ove”
Bästa originalmusik: Lisa Holmqvist, ”Flocken”
Bästa scenografi: Kajsa Severin, ”Tjuvheder”
Bästa visuella effekter: Fredrik Pihl, Joel Sundberg, Robert Södergren och Torbjörn Olsson, ”LasseMajas detektivbyrå - Stella Nostra”.
Bästa utländska film: ”Leviatan”, regi Andrej Zvjagintsev
Bästa dokumentärfilm: ”Förvaret”, regi Anna Persson och Shaon Chakraborty
Bästa kortfilm: ”Kung Fury”, regi David Sandberg
Bästa nykomling: Bianca Kronlöf för ”Svenskjävel”
Hedersbagge: Birgitta Andersson
Gullspirapriset: Barnfilmskolan och Linda Sternö, Kalle Boman, Martin Sjögren och Klara Björk

Baggetoppen:
”Tjuvheder” 5
”Efterskalv” 3
”Flocken” 3
”En man som heter Ove” 2

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.