Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-19 05:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/guldbaggenominerade-fredrik-dahl-ska-jag-latsas-att-jag-tagit-persbrandts-tal/

Fredrik Dahl framför den stenbro i Svenljunga som fyller en viktig funktion i filmen ”Amatörer”. Här ombeds hans rollkaraktär ”Musse” att köra iväg en tiggare som stör bilden av idyllen då en reklamfilm för kommunen ska spelas in.
FILM

Guldbaggenominerade Fredrik Dahl: Ska jag låtsas att jag tagit Persbrandts tal?

SVENLJUNGA. För ett år sedan 2018 bytte Fredrik Dahl livet som tjänsteman på Svenljunga kommun mot en tillvaro som filmstjärna, och blev Guldbaggenominerad på kuppen. Inför måndagens gala har DN:s Martin Fransson träffat honom och pratat om film, om att bli sedd – och vilken bild av den svenska landsbygden som är värst.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 6 Fredrik Dahl i samtal med kollegan Carina Rödebäck i lunchrummet i Svenljunga kommunhus.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 6 Stenbron över Ätran byggdes 1822. I bakgrunden syns Svenljunga kyrka.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 3 av 6 Yara Aliadotter och Zahraa Aldoujaili som rollkaraktärerna Dana och Aida i filmen ”Amatörer”.
Foto: Cecilia Torquato/TriArt
Bild 4 av 6 ”Att gå in på Guldbaggeefterfesten på Café Opera som hedersgäst kommer att kännas som en revansch. Hittills har det bara varit 'nej, tyvärr, vi har fullt' i dörren samtidigt som några blonda tjejer knallat in bredvid en”, säger Fredrik Dahl.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 5 av 6 ”Rondälgen” i Svenljunga står där vägarna till Borås, Kinna, Falkenberg och Tranemo delar upp sig. ”Från början skulle den placeras mitt i rondellen, men det blev ju inte så bra. Folk kunde ju tro att det var en riktig älg”, säger Fredrik Dahl.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 6 av 6 ”Skönt att få gå här utan att känna dåligt samvete”, säger Fredrik Dahl när han poserar för en bild på gräsmattan framför kommunhuset. ”Vanligtvis brukar jag snedda över här från parkeringen, men det får man inte egentligen. Gräset förstörs ju.”
Foto: Tomas Ohlsson