Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Gutenbergs revolution

TEKNIKENS FANTASTER (1:5) SVT 1 17.00 . Boktryckarkonstens fader Johann Gutenberg var mannen bakom världens första medierevolution, nämligen konsten att framställa exakt likadana kopior av en skriven text.

I dag verkar det så självklart, men på 1400-talet var tryckerikonsten både en teknisk och en informationsrevolution utan like. Böcker blev en vara att sälja och köpa, men för det krävdes inte bara ny teknik utan också en marknad för tryckta böcker. Efterfrågan - och tillgång.

UR visar på söndagseftermiddagen det första avsnittet av en femdelad serie kallad "Teknikens fantaster". Den första delen handlar helt om Gutenberg och hans uppfinning, tryckpressen, som under flera hundra år framöver dominerade all bokframställning i västerlandet.

BBC-programmet om boktryckarkonstens fader, på engelska kallat "The machine that made us", har den brittiske skådespelaren Stephen Fry som guide.

Fry berättar historien om Johannes Gutenberg (1397-1468) inte bara via skriftliga källor, historiker och museimänniskor, utan också rent praktiskt: Stephen Fry ger sig nämligen med smittande, naiv entusiasm på projektet att bygga en sådan tryckpress som man kan anta att Gutenberg själv konstruerade och använde i sitt arbete.

Fry tar dock hjälp av skickliga hantverkare, för själv anser han sig vara extremt opraktisk, vilket han allt som oftast upplyser tv-tittarna om. Men att framställa själva tryckpressen räcker ju inte för att börja trycka böcker. Det krävs ett material att trycka på också, papper alltså. Därför ger sig Fry också in i den processen: att tillverka ett tillräckligt starkt men samtidigt tunt papper.

Boktryckarkonsten var utan tvekan en enorm teknisk revolution, nödvändig när de nya universiteten växte fram, inte bara vad gällde att trycka texter utan också bilder. Renässansen hade inte klarat sig utan den, och det är faktiskt omöjligt att tänka sig ett modernt samhälle utan möjligheten att kopiera texter och bilder i tusentals, ja miljoner exakt likadana kopior.

Stephen Fry säger i programmet att han mycket väl kan tänka sig ett modernt samhälle utan bilar och en hel del andra moderna uppfinningar, men knappast ett samhälle utan tryckta verk.

Johann Gutenberg
föddes och växte upp i Mainz men det var i Strassburg på 1440-talet han sannolikt började arbeta med någon form av metallbearbetning och spegelmakeri innan han tillbaka i Mainz började låna pengar av borgaren Johann Fust för att utveckla en metod för att mångfaldiga skrivna texter.

Det första större bokverket som framställdes med Gutenbergs nya teknik var en bibel på latin, tryckt i Mainz runt 1454, kallad den 42-radiga Bibeln eller Gutenbergbibeln. Han passade också på att under samma tid bland annat låta trycka en liten latinsk skolgrammatik och en del andra texter.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.