Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

”Han hade varit deprimerad”

Foto: Roger Turesson

Malik Bendjellouls familj bekräftar nu att han tog sitt liv. Den svenske Oscarsbelönade regissören och dokumentärfilmaren blev 36 år.

Hyllad och prisad och med ett nytt filmprojekt utifrån Lawrence Anthonys bok Elephant whisperer under arbete.

Varför?

Den brittiske producenten Simon Chinn bakom Searching for Sugar Man ställde sig den frågan redan under natten mot onsdagen i ett Twitterinlägg: Hur kan det komma sig att min goda vän Malik Bendjelloul, den finaste och ärligaste av människor, har dött vid 36? En sådan sorglig dag.

Vad är det som har hänt?

– Jag kan bekräfta att det var ett självmord. Jag vet att han hade varit deprimerad en kort period och depression är ju något man kan dö av. Men frågan varför kommer ingen kunna besvara, den kommer att värka i bröstet på mig resten av mitt liv, säger brodern och SR-journalisten Johar Bendjelloul till DN.

Han har under de senaste veckorna träffat sin två år yngre New York-baserade bror ett flertal gånger då denne har befunnit sig i Sverige.

– Jag har varit med honom väldigt mycket de senaste dagarna. Vi har varit tillsammans nästan hela tiden.

Fanns det en oro hos dig för att något sådant här skulle kunna ske?

– Det vet jag inte om jag vill tala om.

Vad tänker du på i dag?

– Sorgen är ju bottenlös, han var min enda bror, han är min enda bror. Jag vet inte vad jag ska göra nu, men jag tror att jag kan vara borta från jobbet. De är väldigt förstående. Man får väl göra som man ska göra: jag vet ju på ett intellektuellt plan hur man ska hantera sorg och att man måste utrusta sig med ett enormt tålamod, men jag har aldrig haft sorgen så här nära tidigare.

Malik Bendjelloul var en av de klarast lysande filmbegåvningarna i världen i sin generation. Tror du att det var svårt för honom att bära framgången och alla priser? Utöver Oscarsstatytten och en Guldbagge mottog han ett tjugotal utmärkelser för Searching for Sugar Man.

– Nej, inte för en sekund. Han var en väldigt okomplicerad person när det gällde framgång. Beundransvärt jordnära och avspänd. Ofattbart avspänd runt sina framgångar, jag kan inte se några som helst sådana kopplingar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.