Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Hannes Holm gör tv-serie i Indien

"Boken fick mig att skratta högt, vilket jag inte brukar göra", säger regissören Hannes Holm om romanen "Delhis vackraste händer", som han gör SVT-serie av.
"Boken fick mig att skratta högt, vilket jag inte brukar göra", säger regissören Hannes Holm om romanen "Delhis vackraste händer", som han gör SVT-serie av. Foto: Jessica Gow / TT

Hans filmatisering av "En man som heter Ove" vann biopublikens hjärtan och plockade hem tre statyetter på Guldbaggegalan. Nu hugger Hannes Holm tag i en ny bok – och gör den till SVT-serie.

Efter en rad långfilmer byter regissören Hannes Holm juldagspremiärer mot tittarna i tv-soffan. Nya SVT-serien ”Delhis vackraste händer”, som baseras på Mikael Bergstands genombrottsroman med samma namn, blir en romantisk komedi som inte väjer för de svåra sociala frågorna.

– Boken fick mig att skratta högt, vilket jag inte brukar göra. Och den överraskade mig hela tiden, precis som jag tycker bra filmer ska göra. Jag gillar när man kan gå från fin och bra humor till sälta och svärta. Har man det i en historia blir jag genast intresserad, säger Hannes Holm.

Serien, som blir tre timslånga avsnitt, spelas in i Malmö och New Delhi i Indien och handlar om medelåldersmannen Göran Borg (Björn Kjellman) vars liv har gått i stå – tills han oväntat möter kärleken i Indien. Då får hans gråa liv en helt ny vändning.

– Det är viktigt att förstå historien innan man begår våldsgrepp på den, för när man överför en bok till film måste man tyvärr först slakta hela boken innan man bygger upp den. När jag gör någon annans historia vill jag göra den rättvisa, annars hade jag lika gärna kunnat skriva "Antwerpens fulaste fötter", säger Holm och skrattar.

Förutom Björn Kjellman syns bland annat Christopher Wollter, Vala Norén och Fredrik Gunnarsson i serien – där alla pratar skånska.
– Jag vill att Malmö ska kännas på riktigt. Jag och Björn har arbetat tidigare och nu vill jag pusha honom ännu mer. Han är en god vän så det blir som att utsätta sin brorsa för livsfarliga experiment, säger Hannes Holm.

Vid Guldbaggegalan vann Hannes Holms senaste film ”En man som heter Ove” tre priser. Bland annat knep Rolf Lassgård statyetten för bästa manliga huvudroll. Nästa projekt blir, till skillnad från "Ove" och "Delhi" som han kallar dem, en egen berättelse.
– Jag längtar jättemycket efter att skriva en egen originalhistoria, det är verkligen på gång men det blir först efter det här projektet, säger Hannes Holm.

"Delhis vackraste händer" har premiär i SVT i slutet av 2016.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.