Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Hårdrock gånger tio

När hårdrocksfansen fått barnen i säng kan de sätta på SVT 2 22.30 i kväll, då startar nya "Rundgång".

Hårdrockarna får ett eget program i SVT i kväll. Mattias Lindeblad och Melker Becker, bekanta från ett 20-tal "Rundgångar" i P 3 sedan 2002, fick glädjefnatt när SVT beslutade att be dem göra 10 halvtimmar i tv också.

- Det är en stor ära. Vi är hårdrockare sedan barnsben och känner förväntningarna från hårdrocks-världen. Vi tar vår uppgift på stort allvar, men lite skämt måste det finnas plats för också, säger Mattias Lindeblad, 33.

Hårdrocken har numera uppnått mogen ålder, om man räknar Led Zeppelins första skivor från slutet av 60-talet som startpunkten.

Fast för Mattias och kollegan Melker Becker, 31, var det snarare 70-talsstorheterna Kiss som var inkörsporten till långt hår, nitar, tatueringar och förbehållslös kärlek till hård rock.

- Kiss var nog de första stora idolerna för många i vår generation hårdrockare, säger Mattias Lindeblad.

I kvällens första program försöker musikjournalisten Fredrik Strage, välbekant för Dagens Nyheters läsare, att definiera vad som utmärker ett hårdrockfan.

I sin bok "Fans", där han berättar om fans som gör allt för sina musik-idoler, som följer dem i vått och torrt och mer därtill, skriver han bland annat att kackerlackor, bakterier och hårdrocksfans är de enda som skulle överleva ett kärnvapenkrig.

- Hårdrocksfansen är otroligt hängivna sina idoler. De fortsätter att köpa deras skivor långt efter att de börjat suga, säger han bland annat i intervjun i "Rundgång".

Upplägget för de tio programmen är enligt Mattias Lindeblad att ge halva programtiden till ny hårdrock, andra halvan fokuseras på gammalt. Hälften hårt och hälften ballader utlovas också.

I kväll blir det bland annat lite Slipknot, lite Arch Enemy, lite Europe, lite Slayer, lite monsterrock med Lordi plus minireportage av programmets reporter Charles Franz.

Franz är inte ett heläkta hårdrockfan som de två programledarna och ställer något mer kritiska frågor, som om det kan vara så nyttigt att headbanga i flera timmar under en konsert.

"Rundgång" är inte det första hårdrocksprogrammet i Sveriges Television. På 1980-talet fick "Metalljournalen" svenska folket att lyfta pek- och lillfingret och på 1990-talet hette programmet "Diesel".

Parallellt med "Rundgång" i tv rullar också "Rundgång" i P 3.

- Det blir huvudsakligen repriser under våren, men när tv-serien är slut framåt sommaren fortsätter vi med nya program i radio, säger Mattias Lindeblad.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.