Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/helena-lindblad-biograferna-ar-varens-klimatsmartaste-resmal/

Film

Helena Lindblad: Biograferna är vårens klimatsmartaste resmål

Sydkoreanska ”Bränd” utspelar sig i Seoul.
Sydkoreanska ”Bränd” utspelar sig i Seoul.

Från libanesiska "Kapernaum" till Harlemskildringen "If Beale Street could talk" av Oscarsregissören Barry Jenkins. Biopubliken har mycket att många klimatsmarta resmål att se fram emot på biograferna. 

Helena Lindblad
Rätta artikel

Flygresandet går ner i Sverige, efter att ha dubblerats sedan början av nittiotalet. Tågresandets kurvor pekar däremot uppåt. Inte så konstigt efter ett år där flygskammen blev årets mest omtalade kollektiv känsla. 

Vårens mest miljövänliga resmål kräver varken klimatkompensering eller ångesthantering. Det är bara att checka in i närmaste biofåtölj, eller slänga sig direkt i tv-soffan hemma. Ska man vara riktigt hard core är det kanske Cinemateket och klassikerna som smäller högst, som till exempel januarivisningen av Aleksandr Dovzjenkos mäktiga ryska ”Jorden” från 1930. De redan återanvända filmerna har ju så att säga redan haft sin påverkan på miljön.

Vill man ändå inte missunna sig mer samtida filmresor – som både rör sig i rum och tid –  är utbudet enormt. Bara bland de filmer jag listat här intill går färden bland annat till det barocka 1700-talets brittiska hov, sekelskiftets Budapest, första världskrigets franska landsbygd, sjuttiotalets Colombia och åttiotalets Leningrad. Vill man få en titt på den samtida världen kan man lätt hamna i Beirut, bara genom att köpa en biljett till Oscarsheta ”Kapernaum”.

Andra filmer som erbjuder spännande resmål är den omtalade Haruki Murakami-filmatiseringen ”Bränd” som utspelar sig i den sydkoreanska huvudstaden Seoul. Sergei Loznitsas ”Den ödmjuka” är ett sätt att resa i Ukraina utan att behöva oroa sig för UD:s eventuella rekommendationer om farliga resmål. 

Backar man för den klimatpåverkan som en USA-resa har, men ändå vill få se en glimt av den mäktiga nationalparken Yosemite så är den kommande dokumentären ”Free solo” ett vettigt alternativ. Det handlar om ett porträtt av soloklättraren Alex Honnold som förbereder sig för att bestiga den världskända, 900 meter höga El Capitan-klippan. 

Relationsdramat ”Chelas arv” är i sin tur en fyndtripp till Sydamerika, eller närmare bestämt den paraguyanska staden Asunción. 

Fåtöljresenären räddar inte bara jorden, man slipper också se flygbolagens utbud av filmer med suddiga miniskärmar och uselt ljud. Win win.