Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Helena Lindblad: ­Dagens utbud kräver kvalificerad tv-kritik

Foto: Colin Hutton

I den grymma finalen av "Sherlock" (andra säsongen) faller/hoppar Benedict Cumberbatchs uppdaterade Sherlock Holmes från ett höghustak. Han möter döden i kollision med den smutsiga asfalten. Eller? Det blir ju en tredje säsong, God bless BBC. Förmodad premiär i SVT 1 i januari.

Min favorittext i den nystartade, interaktiva tv-sajten TVdags (en sammanslagning av appen Tvdags.se och sajten Weird science under ledning av Kjell Häglund) är Ida Kjellins smarta närläsning av de ledtrådar som seriens manusförfattare Steven Moffat och Mark Gattis så vänligt lämnat inför trean. Det är tre stödord, nämligen "Rat", "Wedding" och "Bow". Jag ska inte spoila något men blev rejält peppad inför en ny säsong med Sherlock Holmes och hans trogne Watson (Martin Freeman). Kanske ett rejält omskakande triangeldrama – om det dyker upp en fru och stör den manliga gemenskapen?

Jag gillade i veckan som gick också sågningen av den alltför odemoniske skurken Oliver (Sven Ahlström) i aktuella "Bron" och den lilla kärleksförklaringen till den lika faderlige som kallakrigsskolade CIA-bossen Saul (Mandy Patinkin) i "Homeland".

Nyligen kom det första numret av pappersmagasinet Television, som lanseras som "Sverige enda reportagetidning om tv". Trevligt initiativ, men det lär krävas väldigt bra och fördjupande texter om den ska kunna konkurrera med snabba nätpubliceringar.

I dag finns det kvalificerade­ tv-serier för snart sagt varje smak­riktning. Den så kallade tv-underhållningen, som TVdags också anstränger sig för att bevaka, struntar jag blankt i (står bara ut med "Dessertmästarna"), men jag inser att de fyller en funktion för många andra.

Sätten att se på nya och gamla tv-produktioner känns oändliga men kan kokas ner till två parallella system: gammaldags, linjär tv och webbaserad tv. I den sistnämnda kategorin finns den stora mångfalden: tv-kanalernas play-tjänster, Youtube, abonnerade tv-och filmtjänster Netflix, Viaplay med flera samt digitala tv-satsningar i olika tidningars regi.

En mig närstående har skaffat Tivo, en smart apparat som inte bara spelar in och lagrar favoritprogram utan även söker upp, rekommenderar och spelar in det man kan tänkas ha lust att titta på. Det snurrar i skallen. Liksom många andra tillbringar jag absurt mycket tid med att se serier, tänka på serier, längta efter premiärer, fundera över vilka serier som kan bli julklappar och så vidare. Mest just nu: en galen blandning av "Homeland" och "Bron" på SVT, "Supernatural" på box och "The Carrie diaries" på Netflix. Ser fram emot "The fall".
Tv-tablån är långtifrån död, vilket kopplingen mellan tablå och texter i vitala och läsvärda TVdags talar för. Men däremot är den sedan länge knappast allenarådande. Att det bara behövs mer och mer kvalificerad tv-kritik av tränade röster är årets understatement. Gärna snabb men framför allt djuplodande.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.