Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-16 08:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/helena-lindblad-helt-underbart-med-nomineringsregn-for-roma/

Film

Helena Lindblad: Helt underbart med nomineringsregn för ”Roma”

Bild 1 av 2 Yalitza Aparicio i huvudrollen som Cleo i ”Roma”.
Foto: Alfonso Cuarón
Bild 2 av 2 Rachel Weisz som hovdam och Olivia Colman som den brittiska 1700-talsdrottningen Anna i ”The favourite”.
Foto: Yorgos Lanthimos

Två fantastiska filmer, ”Roma” och ”The favourite” dominerar årets oscarsnomineringar. Det är upplagt för en filmgala präglad av snille och smak i år, skriver Helena Lindblad.

Helena Lindblad
Rätta artikel

För första gången jag kan minnas är jag hundra procent överens med Oscarsakademin. Två av samtidens stora filmkonstnärer står i fokus inför årets Oscarsgala. Det är helt fantastiskt. Alfonso Cuaróns ”Roma”, förra årets överlägset bästa film, fick glädjande tio nomineringar och placerar sig därmed i flera av de viktigaste kategorierna som bästa film och bästa regi. 

Yorgos Lanthimos sensationellt roliga och vassa kostymdrama ”The favourite”, svensk biopremiär den 25 januari, har fått lika många nomineringar. Två helt olika filmer, men som båda präglas av ett djupt originellt filmberättande med en tydlig, personlig signatur. 

Läs också Filmrecension: Högsta betyg till underbara ”Roma” 

Tillsammans har de två filmerna, som präglas av ett starkt kvinnligt perspektiv, fem skådespelarnomineringar vardera. Yalitza Aparicio och Marina de Tavira för ”Roma”. Den heta trion Olivia Colman, Rachel Weisz och Emma Stone för ”The favourite”. Jag älskar dem alla. 

En liten kompensation för att den mansdominerade Oscarsakademin, som så ofta, inte hittat någon film av en kvinnlig regissör att nominera i någon de tunga kategorierna. Där saknar jag framför allt Debra Granik och ”Leave no trace”.

En reginominering till Pawel Pawlikowski för ”Cold war” sitter dock som en smäck. Hans passionerade och strålande vackra kärleksmelodram i kalla krigets skugga, som också är nominerad i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film, är ytterligare en av förra årets stora filmupplevelser. Bland de bästa icke-engelskspråkiga filmerna finns i alla fall också en kvinnlig regissör, Nadine Labaki som gjort den drabbande ”Kapernaum”.

Om årets viktigaste filmfest lyckas fixa fram den rätta värden, gärna någon rolig kvinna (tänk Kate McKinnon, please) kan årets Oscargala bli ett ypperligt tillfälle att kombinera underhållning med snille och smak.

Läs också: Dubbla svenska chanser på Oscarsgalan 2019