Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Helena Lindblad: Krisåret 2015 är bättre än sitt rykte

Några av årets Guldbaggenominerade.
Några av årets Guldbaggenominerade. Foto: Nicklas Thegerstrom

Nomineringarna till årets Guldbaggeutdelning är presenterade. DN:s Helena Lindblad kommenterar juryns val.

 Det vingliga krisåret 2015 är betydligt bättre än sitt rykte. Katastrofala publiksiffror (fram till dess "En underbar jävla jul" och rekordfilmen "En man som heter Ove" seglade in som räddningsfartyg i elfte timmen), en filmpolitisk skräll som väckte berättigad ekonomisk oro (staten tar över), utskällda kommersiella dundermissar som "Prästen i paradiset" och flera haussade prestigeprojekt som inte nådde sin potential ("Cirkeln", "Taikon") står i förgrunden.

Men tittar man lite närmare finns här också ovanligt profilerade långfilmsdebutanter som Magnus von Horn, Sanna Lenken och Peter Grönlund. Vi har också sett ett suveränt år för dokumentärfilmen som återspeglas väl i det kommande Guldbaggeracet. Här ser man också en återkomst på bred front för komplexa skildringar bortom den lyckade vita medelklassen ("Tjuvheder", "Svenskjävel", "Flocken", "Aerobics: a love story"). Det gångna filmåret har även bjudit på några sevärda filmer som vältamjat tolkar och speglar årets stora flyktingkatastrof i Europa ("Every face has a name", "Förvaret" och "Det vita folket".)

Årets Guldbaggenomineringar prickar många rätt och fångar ganska väl in bredden i det här lite aparta filmåret.

Jag vill ändå skicka ut Missing people efter den skitiga, elaka men också varma och oväntat underhållande "Tjuvheder" som toppade DN:s kritikerlista i december. Flerfaldigt nominerad men inte i den givna "bästa film"-kategorin. Man saknar också Jan Mattson som spelade svensk films mest färgstarka gangster på länge, den aggressive och ärrade gangsterbossen Christer Korsbäck.

Saknas gör även Bianca Kronlöf som övertygade starkt i rollen som depressiv, diversearbetande tjugoplussare på drift i Oslo i Ronnie Sandahls "Svenskjävel". Borttappad i sammanhanget är också Helena Bergström som äntligen övertygar till hundra procent som regissör i ensemblekomedin "En underbar jävla jul".

Fakta. Nomineringar till Guldbaggen

Bästa film: ”Efterskalv” (regi Magnus von Horn), ”En man som heter Ove” (regi Hannes Holm) och ”Min lilla syster” (regi Sanna Lenken).

Bästa regi: ”Efterskalv” av Magnus von Horn, ”Min lilla syster” av Sanna Lenken och ”Tjuvheder” av Peter Grönlund.

Bästa kvinnliga huvudroll: Shima Niavarani i ”She's wild again tonight”, Malin Levanon i ”Tjuvheder” och Felice Jankell i ”Unga Sophie Bell”.

Bästa manliga huvudroll: Rolf Lassgård i ”En man som heter Ove”, Ulrik Munther i ”Efterskalv” och Filip Berg i ”Odödliga”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.