Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 04:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/helena-lindblad-listar-veckans-tre-basta-tv-serier/

Film

Helena Lindblad listar veckans tre bästa tv-serier

”Fosse/Verdon” på HBO är en av de tre serier DN tipsar om denna vecka.

”Marianne” Foto: EMMANUEL GUIMIER

”Marianne”

(Netflix)

Serieskapare: Samuel Bodin

Den unga, punkiga skräckförfattaren Emma Larsimon (Victoire Du Bois) är på väg att sätta punkt för en hyllad bokserie när hon får ett smärtsamt besök från sitt förflutna. Hon tvingas återvända till sin hemtrakt och konfronteras med sina mörka minnen från ungdomen. Gamla mardrömmar och litterära fantasier glider samman och byter plats med varandra i ett gråblåsigt Bretagne fullt av häxkonster och onda andar. Fransk originalskräck som lugnt kan konkurrera med serier som ”The haunting of Hill House”. 

 

Anne Azoulay spelar polischef i ”Criminal: France” Foto: ©joseharo

”Criminal: France”

(Netflix)

Serieskapare: George Key, Jim Field Smith

Nyskapande förhörsdrama i antologiformat som börjar med terrorattacken på Bataclan i Paris. En ung kvinna, som fått ett stort brottsofferstöd, är misstänkt för att ha ljugit om att hon var inne på klubben när skotten föll. Alla som som älskar ”Falsk identitet” kan glädja sig åt att återse Sarah Girardeau (Marina Loiseau i serien) i ”Criminal: France”. Det originella med serien är att avsnitten är uppdelade på fyra olika länder. Vid sidan av tre franska avsnitt finns tre brittiska, tre spanska och tre tyska.

 

 

Michelle Williams och Sam Rockwell som paret Gwen Verdon och Bob Fosse. Foto: HBO

”Fosse/Verdon” 

(HBO Nordic)

Serieskapare: Steven Levenson, Thomas Kail

Michelle Williams väckte berättigad uppmärksamhet på Emmygalan i måndags natt när hon höll ett brandtal för lika löner i film- och tv-branschen. Williams vann också välförtjänt pris för sin roll som den hyllade Broadwaydansaren och skådespelaren Gwen Verdon, som hade ett minst sagt komplicerat förhållande till den stökige koreografen Bob Fosse (i serie spelad av Sam Rockwell från ”Three billboards outside Ebbing, Missouri”). ”Fosse/Verdon” är ojämnt som drama men sevärt som ett stycke populärkulturhistorik med fokus på hur manliga genier levt på att backas upp av kvinnor.