Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Tio tips till Tempo dokumentärfestival

Oscarsnominerade ”I am not your negro” fortsätter att lägga pusslet om USA:s rasistiska historia.
Oscarsnominerade ”I am not your negro” fortsätter att lägga pusslet om USA:s rasistiska historia.

Här är tio filmtips till Tempo dokumentärfestival som invigs på måndag kväll.

1. För tio år sedan sköts 16-årige Kamal Masri med fem skott i Malmö. Mördaren Peter Mangs misstänks för brottet (men har inte erkänt eller dömts för mordet). I laddade ”Brev till en seriemördare” försöker systern Manal Masri ta reda på vad som hänt, och skriver brev till den fängslade Mangs.

2. Filmkungen, kulturkändisen och stilikonen Harry Scheins liv har alltid varit som gjort för film. Nu kommer ”Citizen Schein” (regi: Jannike Åhlund, Maud Nycander, Kersti Grunditz Brennan) som försöker fånga den motsägelsefulla Schein. Vem var egentligen det ensamkommande flyktingbarnet som nådde ända in Sveriges politiska och kulturella elit?

3. För några år sedan invigde Karin Ekberg Tempo med fina ”Att skiljas” som närgånget porträtterade hennes föräldrars separation. I nya, smärtsamma ”Efter Inez” följer hon ett ungt par som förlorar sitt första barn vid födseln.

4. Gaza är synonymt med sönderbombade hus, stenhårda gränser och kaos. Men sanningen kan se annorlunda ut, den kan också vara ett gäng killar som surfar loss i vågorna i ”Gaza Surf Club” (regi: Philip Gnadt, Mickey Yamine).

5. Oscarsnominerade ”I am not your negro”, i regi av Raoul Peck, fortsätter lägga pusslet om USA:s rasistiska historia inspirerad av James Baldwins författarskap. Skådespelaren Samuel L Jackson gör speakertexterna till filmen.

6. De svenska systrarna Annika och Jessica Karlsson följer socialrealistiska mästare som Andrea Arnold och Clio Barnard i spåren. De reser till Irland för att skildra arbetarstadsdelen Ballymun utanför Dublin där hästar alltid varit en del av samhället. Poetiskt finstämda ”Loving Lorna” berättar om en stark tonåring med en stor häst och lika stora drömmar.

7. ”Maria Abramovic and Brazil – The space in between” (regi: Marco Del Fiol) skildrar den Sverigeaktuella konstnärens färd in i en värld av brasilianska riter, droghallucinationer, mystik, shamanism och plågsamt realistiska ”behandlingar”. Under visningen på Moderna museet den 7 mars kl 18.00 närvarar Marina Abramovic själv.

8. Kvinnliga bilmekaniker? Visst. I musikspäckade och svängiga ”Ouaga Girls” hänger Theresa Traore Dahlberg (som tidigare gjort ”Taxi sisters”) med ett gäng tjejer i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. De har bensin i blodet, går på bilmekanikerskola och utmanar inte så få fördomar.

9. ”Pearl of Africa”, signerad Jonny von Wallström, skildrar det homofoba Uganda och livet för en transsexuell aktivist, Cleo, som vägrar underkasta sig hatet och hoten.

10. ”The war show”, nyligen belönad med Göteborgs filmfestivals stora dokumentärfilmspris, tar oss med till Syrien och följer en ung vänkrets från 2010 fram till i dag. Radiojournalisten Obaidah Zytoon skildrar framtidsdrömmarna och hoppet som föddes av den arabiska våren – och grusades i det grymma kriget i Syrien.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.