Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Hett sms-sex på badkarskanten

Fanny Risberg spelar nutidskvinnan Maja i kortfilmen ”Middag med familjen”.
Fanny Risberg spelar nutidskvinnan Maja i kortfilmen ”Middag med familjen”. Foto: Atmo
Fanny Risberg spelar en neurotisk karriärkvinna i ”Middag med familjen”. Det korta och effektiva otrohetsdramat har som en av två ­svenska filmer bjudits in till Cannes­festivalen. ­Filmfredag ringde upp.

För fem år sedan gjorde Fanny Risberg storstilad comeback som gitarrspelande proggbrud i Peter Birros ”Upp till kamp”. Lantistösen Lena flyttade till ett kollektiv i Göte­borg och utkämpade ett inre krig mellan att göra musik från hjärtat och sjunga politiska kampsånger. Just nu kan svenska biopubliken se henne som Hamiltons älskarinna som sliter med en relation som är full av hemligheter och lögner.

Nästa vecka är Fanny Risberg också högaktuell i Stefan Constantinescus ”Middag med familjen” som är uttagen till kortfilmstävlingen i Kritikerveckan i Cannes. I filmen med den ironiska titeln spelar hon den statusneurotiska karriär­kvinnan Maja som skickar porriga sms till sin älskare från sitt ljusa och fräscha badrum – samtidigt som maten kallnar i det designade köket.

– Det var länge sedan jag läste ett manus med sådan extrem samtidskänsla. Jag blev lite chockad men kände att det fanns en direkthet och ärlighet i skildringen som jag gillade. Problematiken med otrohet är inte ny, men filmen gestaltade det på ett sådant specifikt sätt som känns extremt här och nu, ­säger Fanny Risberg på mobiltelefon i bostaden i stadsdelen Schöneberg i Berlin.

”Middag med familjen” är ett skolexempel på vår tids jakt på kickar och omedelbar behovstillfredsställelse.

– Ja, när allt är tillgängligt och nåbart hela tiden blir det svårt att välja, svårt att avstå. Maja är nutidskvinna som ska vara och ha allt samtidigt: karriär, välartade barn, vara snygg, inte för gammal, ha koll på kläder, dricka rätt sorts viner till rätt sorts mat i rätt sorts inredning. Man kan säga att hon är fången i nutidens absoluta fängelse...

Har du lättare för att identifiera dig med Lena i ”Upp till kamp” än med Maja i ”Middag med familjen”?

– Hahaha, nä inte alls! Nej, Lena är ju själv slav under en annan sorts norm som hon måste ta sig ur. Den gruppen av progg- och kollektivmänniskor var ju också fast i ett fängelse med specifika idéer om vad som var rätt och fel, säger Fanny Risberg.

Som skoltrött tonåring valde hon Södra latins teaterlinje i början av 1990-talet. Strax efter examen skickade hon ett kaxigt pr-fax om sin Majakovskijmonolog på ”Med hjärtat i handen” på Pistolteatern. På databasen imdb står hon omnämnd som ”pretty girl” i novellfilmsdebuten ”Man kan alltid fiska” 1995. Året därpå slog hon igenom som vilsen brud i filmen ”Ellinors bröllop” och som skoterprinsessa i ”När Finbar försvann” i mitten av 1990-talet.

Efter några år av lust på scen, tv och film kom nöden. Fanny Risberg tappade glöden i början av 00-­talet och flyttade till den engelska sydkusten för att i stället lära sig snickra låtar på Brighton Institute of Modern Music. Sakta drogs hon in i en karriär som singer-song­writer som numera går under namnet Tula i Berlin. Ironiskt nog var det musikkarriären som hjälpte henne att hitta tillbaka till skådespeleriet. ”Upp till kamp”, följdes av rollen som drottning Cecilia Blanka i ”Arn”-filmerna och som Mikael Persbrandts älskarinna i ”Hamilton – I nationens intresse”.

– Sedan jag började med musiken och bott utomlands har jag fått ett annat förhållningssätt till yrket, känner mig mer fri och tycker att det är roligare, säger Fanny Risberg.

– Jag tycker också att det är kul med kvinnoroller som har en inre resa – som inte bara är till för att trigga de manliga karaktärernas utveckling. Det var det som var spännande med Maja, jag kunde förstå hennes konflikt. Det var samma sak med Lena i ”Upp till kamp” och Maria i ”Hamilton – i nationens intresse”. Det häftiga är när man läser ett manus och känner i kroppen att man kan gestalta rollen. Jag skulle vilja spela fler fula, elaka och besvärliga karaktärer, säger hon.

Hon blir mest inspirerad av roll­figurer som speglar hela livets skiftande nyanser, kluvenheten, motsägelserna, som till exempel Hilary Swank i ”Boys don’t cry” och Gena Rowlands i ”En kvinna under påverkan”.

– Jag går i gång på filmer där jag knappt kan skilja på fiktion och verklighet. Häromdagen såg jag Maïwenns ”Polis” som var bland det bästa jag har sett, helt grym, fantastisk! Andra favoriter är till exempel bröderna Dardennes ”Ett löfte” och Roy Anderssons ”En ­kärlekshistoria”.

Vad har du lärt dig som skåde­spelare sedan du slog igenom?

– Vet inte, men jag har ett bättre självförtroende och ett större förtroende för själva ”processen”. Efter den första inspirationen kommer alltid olika faser av tvivel på att man kan spela och förstå rollfiguren. Det plågade mig enormt när jag var yngre, men i dag litar jag på att min kropp vet vad den ska göra, att jag når ända fram, förklarar hon.

I höst har hon två nya, än så länge sekretessbelagda, inspelningar på gång i Sverige men har inga planer på att flytta hem inom överskådlig framtid.

– Berlin är som en egen planet, en liten ö mitt i Tyskland, där alla får plats och accepteras: hipsters, techno­världen, intellektuella och arga politiska aktivister. Den tyska teaterscenen är också otroligt spännande. Det är väldigt rakt och rått, ingen är rädd för att vara ful. Jag gillar att folk sätter upp sina egna liv i sina egna lägenheter. Här handlar mycket ­teater om att förändra samhället, det finns en vrede som jag älskar.

Driver ett kulturcenter

Född 1975 i Malmö, bor i Berlin.

Skådespelerska, sångerska och låtskrivare under namnet Tula.

Filmer och tv i urval: ”Hamilton – I nationens intresse” (2012), ”Arn: Tempelriddaren” (2007), ”Upp till kamp” (2007), ”När Finbar försvann” (1996) och ”Ellinors bröllop” (1996).

Driver kulturcentret The Apartment i en 500 kvadratmeter stor lägenhet tillsammans med sin man, fotografen och konstnärlige projektledaren Magnus Reed. ­

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.