Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

I Cannes talar nästan alla om ...

... att sångerskan Norah Jones får sällskap av Natalie Portman, Jude Law och Rachel Weisz i Wong Kar-wais första engelskspråkiga film: den romantiska komedin "My Blueberry Nights". Regissören, som just nu leder årets guldpalmsjury, åker direkt till inspelningen efter festivalen, men planerar även att spela in "The Lady from Shanghai" med Nicole Kidman nästa år.

... att den amerikanska pr-eliten ofta spelar upp scener som överträffar filmerna de ska sälja. Under intervjuerna för "Fast food nation" på Hotel Carlton fick en av pr-firmans gröngölingar i hawaiiskjorta en ordentlig tillrättavisning av sin kostymklädda mellanchef: "If you let one more person in this room, you are packing your bags this afternoon!?

... att Richard Linklater går från snabbmat till hörselmat. Efter "Fast Food Nation" ska regissören från Austin spela in "Chesney" som handlar om en dag i Chet Bakers liv långt innan han blev jazzlegenden.

... att det blåser upp till strid på den italienska festivalfronten. Venedig-festivalen har vässat profilen inför hotet från den nya, rika uppstickaren i den eviga staden. Roms filmfestival, som lanserar sig hårt med egna cocktail-partym äger rum i oktober och har ambitioner att spela i festivalernas A-liga tillsammans med Cannes, Venedig, Berlin och Toronto.

... att den iranska paviljongen står tom och tyst i den hektiska internationella "tältbyn" vid havet. Enligt branschtidningen Variety var den iranska delegationen stött över att festivalen inte valt ut någon iransk film i det officiella programmet.

... att artisten 50 Cent hittat filmbranschens "candy shop" på Croisetten. I vit New York Yankees-keps kom den skottskadade rapparen för att sälja Irvin Winklers "Home of the brave" som handlar om hemvändande soldater från Irak-kriget.

... att den osannolika trion Penelope Cruz, Marilyn Manson och Nick Nolte festade tillsammans på superglammiga "Kind of magic"-partyt, betygsatt med 4,5 martiniglas av branschtidningen Hollywood Reporter. Trendigaste indie-festen hölls för den tragiska sexkomedin "Shortbus" där regissören John Cameron Mitchell sjöng själv för gästerna. Högsta glamfaktorn på den Skandinaviska terassen uppstod när det musikaliska powerparet Nina Persson/Nathan Larson vände plattor på Stockholms filmfestivals fest.

... att Heath Ledger är ännu en Hollywoodstjärna som knackar på dörren till Todd Haynes egensinniga Dylan-porträtt "Im not here". Förutom Ledger kommer Cate Blanchett, Richard Gere, Christian Bale och Ben Wishaw att spela den legendariska rockpoeten under olika stadier i livet. Återstår att hitta en sjätte Dylan.

... att bloggarna börjar erövra filmbranschen. Den irakiske arkitekten Salam Pax omtalade blogg från tiden före och efter Irak-invasionen 2003 kommer att bli en brittiskproducerad film med titeln "Baghdad Blog".

... att den skotske "Trainspotting"-författaren Irvin Welsh ska göra sin regidebut med "The Man who walks" efter Alan Warners roman från 2002. För Lynne Ramsay tog Warners "Morvern Callar" till duken.

... att den svenska producenten Helen Ahlsson inte bara är med i det internationella programmet "Producers on the move" utan även är i full färd med att förvandla den svenska dramatikern Lisa Langseths Elverket-pjäs "Den älskande" till film.

... att skandaldrottningen Victoria Silvstedt gästar den franska Rivieran. Hårt arbetande Cannes-veteranen Gunnar Rehlin har tagit reda på vad hon säger.

... att den kinesiska censurens långa arm när ända till Croisetten i Cannes. Regissören Lou Ye kom till guldpalmsracet i Cannes med "Summer Palace" utan officiellt tävlingstillstånd. Som straff får de kinesiska medierna varken nämna filmen eller att den deltar i Cannes. Det är första gången en spelfilm tar upp studentupproret på Himmelska Fridens torg och det är totalt förbjudet, berättar en kinesisk journalist.

... att det lynniga ex-fotbollsproffset Eric Cantona, som gjort filmkarriär sedan han borstat gräset från byxorna för tio år sedan, ska spela mot Daniel Auteuil och Monica Bellucci i en remake av Jean­-Pierre Melvilles "La deuxieme souffle". Vad han gillar bäst, fotboll eller film? "Jag hatar den där frågan, sluta ställ den, man har väl rätt att byta liv, nest-ce pas" skrek en förbannad Cantona på presskonferensen för filmen.

... att en kvällspigg galapublik fick se ett tjugominutersklipp från Oliver Stones kommande 9/11-filmen "World Trade Center" som aptitretare inför en visning av tjugoårsjubilerande "Plutonen". En festglad Oliver Stone äntrade scenen tillsammans med sina överförfriskade gamla stridskamrater Charlie Sheen, Tom Berenger och Willem Dafoe.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.