Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Inför säsongstarten – ”Homeland” från A till Ö

På måndag börjar den sjunde säsongen av spionserien ”Homeland”. Gör en snabb uppdatering av dina kunskaper inför premiären – från A till Ö. 

A - al-Qaida. Första säsongen av spionthrillern ”Homeland” var en katt och råtta-lek kring marinsergeanten Nicholas Brody som efter åtta år i talibansk fångenskap återvände till USA – och misstänktes för att vara al-Qaida-terrorist. 

B - bipolaritet. Inför rollen studerade Claire Danes bland annat videoupptagningar på människor med bipolär diagnos. Många tittare tyckte att Danes var så trovärdig att de bad Showtime att ge henne ledigt. 

C – Carrie. Från början var det tänkt att Carrie Mathison skulle heta Claire och spelas av Halle Barry. Namnet ändrades när Claire Danes tackade ja till rollen. 

D – Donald. Det är ingen hemlighet att manuset till den sjätte säsongen inspirerades av den politiska turbulensen kring Donald Trump och delvis fick skrivas om.  

E – Emmyvinnare. Den framgångsrika serien har hittills vunnit åtta Emmystatyetter på totalt 36 nomineringar och dessutom kammat hem fem Golden globe-priser. 

F – faktafel. ”Homeland” vimlar av felaktigheter, till exempel ber Nicholas Brody i gryningen medan islam påbjuder att morgonbönen ska vara avsutad före soluppgången. Carrie kallar felaktigt sin hijab (huvudscarf) för ”burka”. 

Läs mer: Fem amerikanska presidentserier och var du kan se dem 

G – Graffiti. Inför femte säsongen hyrdes tre arabiska graffitiartister in för att skapa autenticitet. De ventilerade sina antipatier för serien genom att tagga slogans som ”Homeland är ett skämt” och ”Homeland är rasistiskt” som sändes utan serieskaparnas vetskap. 

H – ”Hatufim” är det hebreiska namnet på Gideon Raffs israeliska orginalserie (”Prisoners of war”) som ”Homeland” bygger på. Den amerikanska serieskaparen Alex Gansa hoppas kunna filma den åttonde och sista säongen i Israel. 

I – Islamabad. Fjärde säsongen utspelas delvis i den pakistanska huvudstaden (spelades in i Kapstaden, Sydafrika). Pakistanska diplomater rasade över att deras land framställdes som ett ”fult, okunnigt, terrorsmittat helveteshål”.

J – jazz. Kompositören Sean Callery har Emmynominerats för sitt jazzinfluerade ledmotiv till seriens förtexter. I serien spisar Carrie gärna Thelonious Monk  och diskuterar jazzidoler med Saul Berenson. 

Läs mer: Mandy Patinkin: Många länder äts upp av skräck, en obefogad skräck 

K – krav maga. Rupert Friend (Peter Quinn) förberedde sig inför sina fysiska scener genom att träna krav maga – samlingsnamnet för flera självförsvars- och närstridssystem som används i den israeliska armén.

L – lögndetektor. Polygraferna går varma i ”Homeland”. I första säsongen lyckas Brody avvärja terrormisstankar genom att fuska med testet. En obalanserad Saul misslyckas med sitt första test – men får revansch på andra försöket. 

M – mentorprogram. ”Better call Saul” – den sluga ex-bossen Saul Berenson (Mandy Patinkin) är Carries ledsagare i CIA-världen – en korsning av en hård, oortodox mentor och en kärleksfull fadersfigur. 

N – nazistpengar. Den filantropiska tyska miljardären Otto Düring (Sebastian Koch) använder förmögenheten som hans familj skapade efter samröre med nazisterna till välgörande ändamål. 

O – opålitlig. Den smidiga karriäragenten Dar Adal (F Murray Abraham) är en av seriens mest opålitliga rollfigurer som gärna spelar dubbelt under täcket. 

P – presidentparad – Under förtexterna hörs röster av fem amerikanska presidenter: Ronald Reagan, George Bush, Bill Clinton, George W. Bush samt Barack Obama som under 2012 hade ”Homeland” som favoritserie. 

Q – Quinn. CIA:s självuppoffrande och ptsd-drabbade hitman Peter Quinn får evig vila efter att ha tagit kulor för andra och fått neurologiska skador av en sarinförgiftning. 

R – ”R is for Romeo”. Titeln på det explosivr händelsrika elfte avsnittet i säsong 6 syftar på koden som används av den hemliga myndighetsoperationen (black ops unit). Romeo betyder ”Östkusten, New York”.

S – surrealism. ”Homeland” har prisats för de suggestiva förtexterna som är ett slags stream of conciousness-flöde i Carries mardrömmar som återspeglar paranoian efter 11 september. Några av fotona på den unga Claire Danes är hämtat från familjealbumet.

T – Tyskland. Den femte säsongen som utspelades sig i Berlin – var den första amerikanska serien någonsin som helt spelades in utanför USA. De flesta scener spelades in i Babelsberg, världens äldsta storskaliga filmstudio.  

Kristofer Ahlström: ”Homeland” tar revansch för sin misslyckade valprognos 

U – utlandstraktamente. Det blir mycket restid för Carrie i denna geopolitiska spionserie som förutom Washington och New York i USA också utspelat sig i länder som Tyskland, Pakistan, Afghanistan, Irak, Kanada och Iran. 

V – Vita huset. I den nya säsongen har Carrie slutat jobba för Vita Huset för att istället ta strid mot den paranoida presidenten Elizabeth Keane (Elizabeth Marvel) som har låtit arrestera 200 personer från underrättelsetjänsten.   

X – xenofobi. ”Homeland” har av vissa anklagats för att vara främlingsfientlig, rasistisk och islamofobisk. Andra menar att serien snarare försöker rasera gamla stereotyper och gör tydlig skillnad på islam och radikal islamism.  

Y – yrkesheder. ”Good riddance, Carrie Mathison”, tweetade CIA då ”Homeland”-agenten började jobba för en privat säkerhetsfirma i den femte säsongen. Verklighetens CIA-kvinnor förklarade att de var dödströtta på endimensionella och neurotiska CIA-figurer – i ”fotomodellvackra personer i tajta kläder”.

Z - Zeitgeist. Serien har vid upprepade tillfällen förutspått eller legat i synk med samtiden – både vad gäller terrorattacker i Europa, digitala trollfabriker, fallet Bowe Bergdahl och en konflikt mellan CIA och en nybakad president. Se även ”Ö”.

Å – ångestterapi. Hela ”Homeland” kan ses som ett slags kollektiv kristerapi i en paranoid och komplex värld efter den 11 september 2001. Symtomatiskt nog är seriens hjältinna också en ångestladdad och ambivalent figur. 

Ä – änglavakt. Från början var det tänkt att Nicholas Brody, Damien Lewis skulle dö redan i första säsongen. Som en av seriens mest populära figurer fick Brody förlängt liv till och med den tredje säsongen. 

Ö – övervakning. ”Homeland” förutsåg det amerikanska övervakningsprogrammet som avslöjades av visselblåsaren Edward Snowden. I första säsongen ser Saul till att Carrie Mathison får tillstånd av den ljusskygga FISA-domstolen att övervaka Nicholas Brody. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.