Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Inga priser till svenskar vid Baftagalan

Triumf för Kate Winslet på Baftagalan, tog hem priset för bästa kvinnliga biroll i ”Steve Jobs”. Alicia Vikander, nominerad i samma kategori samt i kategorin bästa kvinnliga huvudroll, gick lottlös hem denna kväll.
Triumf för Kate Winslet på Baftagalan, tog hem priset för bästa kvinnliga biroll i ”Steve Jobs”. Alicia Vikander, nominerad i samma kategori samt i kategorin bästa kvinnliga huvudroll, gick lottlös hem denna kväll. Foto: Joel Ryan / Invision, AP

Det blev ingen svensk triumf vid den brittiska filmgalan Bafta. Varken Alicia Vikander, som var dubbelt nominerad, eller Ruben Östlund knep något pris.

Svenska skådespelaren Alicia Vikander hade chans att vinna två prestigefyllda Baftapriser, som är den brittiska motsvarigheten till Oscars, men fick lämna söndagens filmgala i London utan statyett.

För sin roll i ”The Danish girl” var hon nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll, ett pris som i stället gick till Brie Larson (”Room”).

– Jag var helt tagen av det faktum att jag inte visste mer om detta extraordinära par. Det var en stor ära att få vara med i filmen, sade Vikander om ”The Danish girl” före galan, enligt People Magazine.

I kategorin bästa kvinnliga biroll, Vikander var nominerad för sin insats i ”Ex machina”, prisades Kate Winslet för sin roll i ”Steve Jobs”.

Regissören Ruben Östlunds ”Turist”, som blev sexfaldigt Guldbaggebelönad förra året, var nominerad i kategorin bästa icke engelskspråkiga film. Men även han gick lottlös – priset gick i stället till den argentinske regissören Damián Szifrón för dramakomedin ”Wild tales”.

Annars var det ”The revenant” som dominerade i de tyngsta kategorierna – priset för bästa regi gick till filmens regissör Alejandro G Iñárritu, Leonardo DiCaprio prisades för bästa manliga huvudroll och själva filmen vann för bästa film.

Vid Oscarsgalan den 28 februari är Alicia Vikander nominerad för bästa kvinnliga biroll för ”The Danish girl”.

Baftagalans vinnare (urval)

Bästa film: ”The revenant”
Bästa regi: Alejandro G Iñárritu (”The revenant”)
Bästa manus: ”Spotlight” (Tom McCarthy, Josh Singer)
Bästa manus efter förlaga: ”The big short” (Adam Mckay, Charles Randolph)
Bästa kvinnliga huvudroll: Brie Larson (”Room”)
Bästa manliga huvudroll: Leonardo DiCaprio (”The revenant”)
Bästa kvinnliga biroll: Kate Winslet (”Steve Jobs”)
Bästa manliga biroll: Mark Rylance (”Spionernas bro”)
Bästa icke engelskspråkiga film: ”Wild tales” (Damián Szifrón)

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.