Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Ingen Golden Globe till Alicia Vikander

Foto: Mario Anzouni/Reuters

Det ska vara en manlig överlevare i år. Westerndramat ”The Revenant” blev årets stora Golden Globe-vinnare, följd av ”The Martian”. Hackerdramat ”Mr Robot” och orkesterkomedin ”Mozart in the jungle” var bäst i tv-klassen.

Det blev inga statyetter för den dubbelt nominerade svenska Hollywoodstjärnan Alicia Vikander (”Ex-machina”, ”The danish girl”). Inte heller för de svenska låtskrivarna och producenterna Max Martin, Tove Lo, Ali Payami och Ilya Salmanzadeh (nominerade för bästa originallåt för ”Love me like you do” från ”Fifty shades of Grey”).

Däremot fick fjolårets Oscarsregissör, Alejandro González Iñárritu, en drömstart inför årets Oscarsrace som inleds på torsdag då nomineringarna offentliggörs. Tidigt i morse (svensk tid) belönades hans brutalt poetiska westernthriller ”The Revenant” med tunga statyetter för bästa film, bästa regi och bästa manliga huvudroll Leonardo DiCaprio. Utifrån Michael Punkes biografiska roman har ”Birdman”-regissören skapat ett lika rått bloddrypande som svidande vackert överlevnadsdrama.

I filmen spelar Leonardo DiCaprio en nybyggare som under en pälsexpedition på 1820-talet blir attackerad av en björn och sedan lämnad att dö i vildmarken av Tom Hardys svekfulla rollfigur.

– Tom och jag är goda vänner, jag är säker på att han inte skulle lämna mig i samma situation, log en smokingklädd Leonardo DiCaprio när han tog emot sin tredje Golden Globe-statyett på Beverly Hilton Hotel.

Hans regissör tycktes fortfarande vara märkt efter den extremt krävande och strapatsrika inspelningen i vildmarksmiljöer i Kanada, USA och Argentina.

– Detta var den absolut tuffaste och svåraste inspelning som jag någonsin har gjort. Men smärtan var temporär och filmen är ju för evigt, så vem bryr sig? Jag är bara glad över att ha överlevt inspelningen tillsammans med de här killarna, sa Alejandro González Iñárritu som förra året vann en Golden Globe för manuset till ”Birdman”.

Även vinnaren i komediklassen är ett överlevnadsdrama - fast på en helt annan planet. I Ridley Scotts "The Martian" spelar Golden Globe-vinnaren Matt Damon en skojfrisk besserwisser till astronaut som lämnas strandsatt på Mars efter en rymdexpedition.

I tv-seriernas dramaklass vann hackerdramat ”Mr Robot” med Martin Wallström, där Christian Slater belönades för bästa biroll. Den enda andra tv-serien som belönades med två statyetter var ”Mozart in the djungle” där mexikanska huvudrollsvinnaren Gael Garcia Bernal spelar en dirigent som ett slags korsning av en snäll kulturman och en het enchilada.

Att Jon Hamm fick ett slags avtackningspris för sin långa trogna tjänst som Don Draper i nedlagda ”Mad men” kändes som kvällens nostalginummer, medan det var betydligt friskare att Lady Gaga belönades för sin insats i ”American Horror Story: Hotel”. Popstjärnan var stum efter att bland annat ha slagit ”Fargo”-stjärnan Kirsten Dunst, Felicity Huffman och Queen Latifah.

– Jag är verkligen mållös. Detta är ett av mitt livs mest underbara ögonblick. Jag ville egentligen bli skådespelare innan jag blev sångerska, men musiken funkade först, förklarade en talträngd och tårögd Lady Gaga som såg ut som en klassisk Hitchcock-blondin.

Den manliga dominansen både vad gäller priser och ämnesval på prislistan speglar inte riktigt filmåret som haft ovanligt många minnesvärda kvinnliga rollfigurer. Brie Larson belönades visserligen för sin insats i filmatiseringen av Emma Donoghues ”Room”, men Todd Haynes bitterljuva kärleksdrama ”Carol” med Cate Blanchett och Rooney Mara blev helt utan priser trots flest nomineringar.

Också Tom McCarthys lysande murveldrama ”Spotlight” blev överraskande nog också helt lottlös. Filmen, som handlar om hur grävargruppen på Boston Globe avslöjar katolska prästers övergrepp på unga pojkar, blev i alla fall uppmärksammad av kvällens konfrencier Ricky Gervais: ”En film Roman Polanski kallat för en perfekt datefilm”, förklarade den hyeneflinande brittiska komikern.

Efter fjolårets värdpar, Tina Fey och Amy Poehler, var Ricky Gervais inhyrd för fjärde gången för att plocka ner Hollywoodstjärnorna på jorden. Återigen tog han sin uppgift på största allvar. Hollywoodkändisen Caitlyn Jenner, som talat öppet om sin könskorrigering och råkade ut för en svår bilkrasch förra året, fick en släng av sleven.

– Vilket år hon haft som förebild för transpersoner där hon visat stor mod genom att bryta barriärer och rasera stereotyper. Däremot har hon inte gjort mycket för kvinnliga bilförare, men man kan inte få allt, eller hur?

I sin syrliga inledningsmonolog ironiserade han också över Jennifer Lawrence upprop för lika löner i Hollywood - har massivt stöd överallt på marscher med taxichaufförer och byggnadsarbetare som alla undrar: ”hur kan en 25-åring leva på 52 miljoner dollar per år?”. Samtidigt konstaterade Gervais att han fick precis lika mycket betalt som Tina Fey och Amy Poehler - ”det är inte mitt fel om de delade på gaget”.

Med stor förtjusning konstaterade han också att ”The Martian” var nominerad för bästa komedi/musikal.

– ”The Martian” var mycket roligare än ”Pixels”. Men, å andra sidan, det var även ”Schindlers List”.

Den brittiska komikern gjorde också ett inlägg i det amerikanska presidentvalet när han presenterade prisutdelarna America Ferrera och Eva Longoria:

– De är två av alla dem som er blivande president, Donald Trump, kommer att vilja deportera.

Kvällens allra mest surrealistiska och bisarra stund var det ”kära” återseendet mellan Ricky Gervais och Mel Gibson som han häcklade hårt för tre år sedan. Mel Gibson gav igen:

– Jag gillar att se Ricky Gervais vart tredje år, det påminner mig om att jag ska gå och ta rektoskopi, sa en nöjd Mel Gibson som om han suttit och värkt på skämtet i tre långa år.

Golden Globe-vinnarna 2016:

Film

Bästa drama: ”The Revenant”

Bästa komedi/musikal: ”The Martian”

Bästa regi: Alejandro González Iñárritu för ”The Revenant”

Bästa kvinnliga huvudroll, drama: Brie Larson ”Room”

Bästa manliga huvudroll, drama: Leondardo DiCaprio för ”The Revenant”

Bästa kvinnliga huvudroll i en komedi/musikal: Jennifer Lawrence ”Joy”

Bästa manliga huvudroll i en komedi/musikal: Matt Damon för ”The Martian”

Bästa kvinnliga biroll: Kate Winslet för ”Steve Jobs”

Bästa manliga biroll: Sylvester Stallone för ”Creed”

Bästa originalmusik: Ennio Morricone för ”The Hateful eight”

Bästa sång: Sam Smith och Jimmy Napes "Writing's on the Wall" från ”Spectre”

Bästa animerade film: ”Inside ut”

Bästa manus: Aaron Sorkin för ”Steve Jobs”

Bästa utländska film: ”Son of Saul”, László Nemes

Tv

Bästa tv-serie, drama: ”Mr Robot”

Bästa tv-serie, komedi/musikal: ”Mozart in the jungle”

Bästa kvinnliga huvudroll i en komediserie: Rachel Bloom för ”Crazy ex-girlfriend”

Bästa manliga huvudroll i en komediserie: Gael Garcia Bernal för ”Mozart in the jungle”

Bästa kvinnliga huvudroll i en dramaserie: Taraji P. Henson för ”Empire”

Bästa manliga huvudroll i en dramaserie: Jon Hamm för ”Mad men”

Bästa kvinnliga huvudroll i en miniserie eller tv-film: Lady Gaga för ”American Horror Story: Hotel”

Bästa manliga huvudroll i en miniserie eller tv-film: Oscar Isaac för ”Show me a hero”

Bästa kvinnliga biroll i en serie, miniserie eller tv-film: Maura Tierney för ”The affair”

Bästa manliga biroll i en serie, miniserie eller tv-film: Christian Slater i ”Mr Robot”

Bästa miniserie/tv-film: ”Wolf hall”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.