Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 20:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/ingrid-luterkort-ar-dod/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Ingrid Luterkort är död

Natten till onsdagen avled skådespelerskan, regissören och teater­pedagogen Ingrid Luterkort, Hässelby, efter några dygn på sjukhus. I slutet av juni firade hon sin 101-årsdag.

Ingrid Luterkort gick på Dramatens elevskola 1932–34 i samma kull som bland andra Ingrid Bergman och Signe Hasso. Hon var en av landets första kvinnliga regissörer och ägnade sig också åt att undervisa unga elever i Helsingborg, Norrköping-Linköping och på 1970-talet vid Stockholms universitet. Sin sista scenroll gjorde hon våren 2006 på Dramatens lilla scen då hon spelade budbäraren Panope i Racines ”Fedra”.

Sommaren 2005 var hon Sommarpratare i radions P 1 och 2007 gjorde hon sin sista filmroll i ”Underbar och älskad av alla” efter Martina Haags roman.

Ingrid Luterkort föddes i Lund och växte upp där och på ­familjegården Kärrnäs i Småland.

 

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.