Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

”Jag går inte runt och kallar mig skådespelare”

Julia Ragnarsson spås bli Sveriges nästa svenska stjärna i Hollywood. Men först väntar SVT:s nya serie ”Springfloden”, där hon gör sin första huvudroll.

Varför har jag fått den här rollen? Klarar jag av detta?

Så gick tankarna i Julia Ragnarssons huvud före inspelningen av ”Springfloden”, SVT:s nya kriminaldrama som har premiär på söndag. I serien gör hon rollen som polisstudenten Olivia, det är hennes första huvudroll.

– Man får helt enkelt lita på att man har förtjänat rollen, säger Julia Ragnarsson. Det var mest läskigt innan, men när vi började inspelningen så var det väldigt roligt.

Vi har slagit oss ned vid ett hörnbord i en restaurang på 26:e våningen på Söder i Stockholm. Julia Ragnarsson har ett stort glas te i handen och berättar om livet som en av de snabbast stigande stjärnorna på den svenska filmhimlen. Efter inspelningen av ”Springfloden” har hon haft mycket att göra.

– Jag provfilmar mycket, det är det man gör. Träffar rollsättare, spelar in tapes hemma i köket, säger Julia Ragnarsson och skrattar.

2014 fick hon utmärkelsen ”Rising star” på Stockholms filmfestival. Sedan dess har hon varit flera gånger i Hollywood och börjat jobba med en agent.

Hon har också hunnit med att spela i filmen ”Min faster i Sarajevo” som nyligen hade premiär på Göteborgs filmfestival och i den danska kortfilmen ”In the sea”. Men hon tror inte att priset påverkat hennes karriär så mycket.

– Det var ju jättesmickrande, men jag vet inte vad det egentligen har för betydelse, säger Julia Ragnarsson.

Blev utmärkelsen en sorts press?

– Nej, inte för mig. Jag tror att många kanske tror att ett sådant pris betyder att det plötsligt börjar trilla in filmroller, men det fungerar ju inte så. Det görs inte så många filmer per år i Sverige. Men jag blev jätteglad för priset, och det är väl ett bra sätt att ge lite ljus åt nykomlingar.

I ”Springfloden” spelar Julia Ragnarsson polisstudenten Olivia Rönning som börjar gräva i ett gammalt fall som hennes pappa, som också var polis men nu är död, jobbat med tidigare. Rollistan består av idel kända namn, Kjell Bergqvist spelar uteliggare och ex-polis, Johan Widerberg dyker upp som tjallare i snygga skor, Jessica Zandén är Olivias oförstående mamma och Helena Bergström skrupelfri företagare. Julia Ragnarssons karaktär framstår som en vanlig tjej, men rollen ligger enligt henne själv långt ifrån hennes egen personlighet.

– Olivia är extremt driven och högpresterande. Hon är lite naiv, men ivrig och disciplinerad, så rolltolkningen har varit jättelätt, jag bara gör tvärtom mot hur jag är själv. Jag själv är slarvig, otålig, odisciplinerad, lite lat och har inget vidare läshuvud. Jag kanske lärde mig lite av att spela henne, jag fick ju plugga väldig mycket text, så lite disciplinerad var jag ju då.

Julia Ragnarsson har haft som ambition att välja roller som utmanar henne och inte är för konventionella, inte för stereotypa. Hittills har det gått bra.

– Det kan ju vara så att jag inte passar till vissa roller bara. Men jag är glad att jag har fått göra roller som intresserar mig. Det finns inte så mycket roller för tjejer i min ålder som får lov att ta plats, som den här rollen gör till exempel. Jag tror man måste tänka efter en extra gång innan man tackar ja till saker, och det är en väldigt svår avvägning. Man får inte vara dum och tacka nej, men inte heller dum och tacka ja.

Julia Ragnarsson är uppvuxen i en familj där teater och skådespeleri fanns nära. Hennes föräldrar har båda jobbat på Malmö stadsteater, pappan Lars-Göran Ragnarsson som skådespelare och mamman Karin Ragnarsson som scenograf. Men om det är från föräldrarna yrkesvalet kommer vet hon inte.

– Jag har velat synas, höras och spexa sedan jag var liten. Jag vet inte om det är för att min pappa är teaterskådespelare eller om jag bara är lagd åt det hållet.

Hon gick teatergymnasium men bestämde sig för att inte söka till teaterhögskolan.

– Det verkar som att jag kommer jobba med film, så då ska jag inte gå på en teaterhögskola. Dessutom skulle jag säkert inte komma in.

Trots utmärkelser, Hollywoodagenter och huvudroller ger Julia Ragnarsson ett jordnära och avslappnat intryck. Hon skrattar mycket och växlar snabbt mellan sin skånska och en sorts ironisk Stockholmsdialekt. Hon försöker att inte låta den internationella uppmärksamheten hon fått stiga henne åt huvudet.

– För mig handlar det inte om att uppnå någon slags Hollywooddröm utan att få jobba med det jag tycker är roligt. Och går det så går det, det är inget mer med det.

Hon försöker också hålla lite distans till arbetet med agenturen i Los Angeles och sköter så mycket som möjligt hemifrån Sverige, åker bara till Hollywood när det behövs. Men hur det går med karriären är så klart inte oviktigt i Julia Ragnarssons liv.

– Jag är inte så pass ödmjuk att jag skulle säga att det inte spelar någon roll, det betyder ju självklart jättemycket för mig. Det kanske är en försvarsmekanism att slå ifrån sig allt lite. Men jag går inte runt och kallar mig skådespelare, det tillåter jag mig inte att göra.

När kommer du att börja med det tror du?

– När jag jobbar med Robert De Niro och Meryl Streep kanske, säger hon och skrattar.

Julia Ragnarsson

Är född 1992 i Malmö.

Bosatt i Stockholm sen några år.

Dotter till skådespelaren Lars-Göran Ragnarsson och scenografen Karin Ragnarsson.

Har tidigare setts i bland annat svenska ”Bron”, den brittiska tv-serien ”The fear”, filmerna ”Stockholm stories” och ”Tillbaka till Bromma” samt flera Wallanderfilmer.

Fick 2014 utmärkelsen ”Rising star” på Stockholms filmfestival.

Aktuell i tv-serien ”Springfloden” på SVT som har premiär den 6 mars. Serien bygger på Cilla och Rolf Börjlinds roman med samma namn.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.