Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 07:07 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/jan-helin-lamnar-aftonbladet-for-svt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Jan Helin lämnar Aftonbladet för SVT

Jan Helin, chefredaktör och vd för Aftonbladet blir programdirektör på SVT.
Jan Helin, chefredaktör och vd för Aftonbladet blir programdirektör på SVT. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Jan Helin, chefredaktör och vd för Aftonbladet och Lena Glaser, i dag programdirektör för interaktivt utbud och plattformar på SVT blir public service-företagets programdirektörer.

De ska gemensamt ansvara för SVT:s programbudget på drygt tre miljarder kronor och beställa allt utbud till samtliga kanaler, tjänster och plattformar.

Helin – med en bakgrund som reporter på Sundsvalls Tidning och Aftonbladet samt chefredaktör på Ålandstidningen– blir programdirektör för nyheter, sport, samhälle, dokumentär, barn och unga samt minoriteter. Han tillfrågades om han ville ha jobbet av SVT:s vd Hanna Stjärne och sade ja – trots att tjänsten innebär en rejält sänkt lön.

– Lönen är ingen stor sak i detta, jag känner en sådan lust för de här arbetsuppgifterna, betonar han.

Varför lämnar du Aftonbladet?

– Det är ett av Sveriges absolut mest spännande jobb och är hedrad över att ha fått frågan. Jag ser fram emot att få jobba med en så bred innehållspalett som SVT har och är också oupphörligt fascinerad av den kompetens som finns på SVT. Det är i stora stycken ett fantastiskt publicistiskt bolag, säger han och tillägger att han ser Aftonbladets marknadsposition som stabil och att den interna kompetensen finns för att ta företaget vidare.

– Jag kände att man har ett ansvar i ett sådant läge att lämna över när saker är så stabila som de kan vara i en sådan här medievärld, det ingår i ens uppdrag. Men det är ändå känslomässigt svårt. Jag tycker så oerhört mycket om gänget på tidningen, det är fantastiska medarbetare. Så jag är väldigt glad för det nya jobbet, men känslomässigt har jag ändå åkt hiss och känt mig sorgsen över att inte dagligen få träffa alla på tidningen nu.

Vad ska du konkret bidra med för SVT?

– Jag vill inte göra några utfästelser i detalj om detta, men övergripande kan jag bidra med en förståelse för digital medier och hur den förflyttningen ser ut. Tv-kompetensen kommer vara helt central i SVT, men det är ingen bristvara i dag så i den delen räknar jag bara bli en del och hålla ihop ett team för att utveckla den tillsammans.

Vilka program inom ditt nya ämnesområde som programdirektör tittar du mycket på i dag?

– Jag ser mycket av SVT:s utbud, men när det gäller samhällsprogram är till exempel Soran Ismails program ”Absolut svensk” och Morgan Allings ”Morgans mission” fantastiska, sportredaktionens ”Vinterstudion” likaså. När det gäller barnprogrammen har jag en lång levd erfarenhet av deras fina program – och ja, jag är en av dem som är för årets julkalender, den är så klockrent bra.

När vi skrev på varsin kvällstidning under 1990-talet hade jag alltid intrycket av att du var en journalist med en profil som var mer typisk morgonpress eller just public service, håller du med?

– Jag har sedan tonåren alltid haft P1 på, DN har varit husorganet och SvD läser jag sedan tio, femton år tillbaka dagligen. Min passion till kvällstidning handlar mycket om förmågan att engagera, temperamentet och det välskrivna och välgjorda, det finns så fantastiska kvaliteter i de svenska kvällstidningarna, säger han och tillägger att det ”absolut inte” är så att SVT nu ska bli mer lik Aftonbladet.

– Det är viktigt att det har två helt olika positioner på mediemarknaden. 

Du byter sida nu. Vilken position kommer public service-tv ha om fem år? I dag riktar många debattörer kritik mot bland annat den nuvarande licensmodellen. 

– Jag är övertygad om att vikten av ett tydligt och starkt public service kommer att öka, det bidrar till att lägga upp ribban på kvalitet och innehåll i journalistiken. Jag tror inte att den kommersiella tv-marknaden skulle gynnas av ett försvagat public service, det finns substantiella bevis för motsatsen. Jag tror också att det finns ståndpunkter som jag intagit i dessa frågor som jag nu kommer att få skäl att ompröva när jag lär mig mer om SVT – men det gäller nog alla som varit med i debatter, påpekar Jan Helin.

De båda tjänsterna som programdirektörer utlystes i början av oktober. Enligt SVT:s vd Hanna Stjärne har många namn funnits med i diskussionerna inför tillsättningen.

– Det har varit ett väldigt stort intresse, men jag kan inte gå in på detaljer i den processen, säger hon till DN.

Stjärne beskriver de båda nya programdirektörerna som två starka och modiga visionärer när det gäller medieutveckling och med rätt kunskap för att ”kunna utveckla framtidens tv”.

– Janne har stor kunskap om digital utveckling även internationellt och det tror jag att SVT kommer att ha stor nytta av. Han har en god blick om vilka förändringar som håller på att ske i medielandskapet och vad som händer med intäktsströmmarna som kan vara bra att veta också inom public service. Precis som jag kommer han dessutom från den kommersiella världen.

Stjärne klargör att samhällsprogrammen kommer att få ett än starkare fokus under 2016.

– Vi ska satsa ännu mer på de lite spetsigare samhällserierna. I år har vi sänt program som till exempel ”Fosterland”, ”Absolut svensk” och ”Mina två liv” och de är spännande program som vi ska fortsätta utforska liksom att lyfta den grävande journalistiken med ett nytt program, säger hon.

Lena Glaser – som blir ny programdirektör för underhållning, kultur, drama, fritid, fakta, religion och livsåskådning – har tidigare arbetat som journalist, varit chef för SVT Webb och SVT:s interaktiva avdelning samt tf programdirektör för allmän-tv på SVT.

– Det ska bli jätteroligt att få vara med och fortsätta utveckla vårt utbud tillsammans med skickliga programmakare, både inom SVT och med samarbetspartners i branschen. Vår stora utmaning är att fortsätta ge publiken förstklassiga program och att göra dem tillgängliga på de apparater och skärmar där de vill titta på tv, säger hon.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.