Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Jan-Öjvind Swahn död

Jan-Öjvind Swahn har dött.
Jan-Öjvind Swahn har dött. Foto: Anders Wiklund / TT

Tv-profilen och folklivsforskaren Jan-Öjvind Swahn har avlidit. Det uppger hans familj för Sveriges radios ”Kulturnytt”.

Jan-Öjvind Swahn var docent i etnologi vid Lunds universitet och uppskattades för sina populärvetenskapliga böcker om folktro, folklore och svenska traditioner. Efter doktorsavhandlingen ”The Tale of Cupid and Psyche” 1955 intresserade han sig för väsen som troll, änglar, vampyrer och varulvar. Med böcker om ostar, kryddor och potatis var han också en tidig bidragsgivare till den sentida matboksboomen. Hans senast publicerade bok var ”Potatisboken” från 2011.

Sitt folkliga genomslag fick Jan-Öjvind Swahn som deltagare i tv-serien ”Skäggen” 1963 och senare som programledare för ”Fråga Lund” och ”Kvitt eller dubbelt”.

”Fråga Lund” sändes första gången hösten 1962 och pågick ända fram till december 2000, då det slutligen lades ned av SVT. Ett av de första programmen går att se på SVT Öppet Arkiv.

Jan-Öjvind Swahn var också med i den Gastronomiska akademien, Det Danske Gastronomiske Akademi Köpenhamn och Skåneländska Gastronomiska Akademien.

Han blev 90 år gammal.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.