Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Jerry Seinfeld intar Globen

Jerry Seinfeld blir den första stå upp-komikern att inta Globen, vilket gör showen till den största i sitt slag i Sverige.
Jerry Seinfeld blir den första stå upp-komikern att inta Globen, vilket gör showen till den största i sitt slag i Sverige. Foto: Linus Sundahl / Scanpix
Han är hjärnan bakom en av tv-historiens populäraste serier. Men Jerry Seinfeld planerar att sluta karriären där han började den: på ståupp-scenen.

– Det är ett sätt att leva, säger han till TT Spektra.

Snart intar Jerry Seinfeld Globen i Stockholm. Med sig till Sverige har han vännen och komikern George Wallace.

– Vi har varit bästa vänner i 35 år. Han är en lång svart kille från Georgia och jätterolig, jag är säker på att svenskarna aldrig har sett en komiker som han. Han är väldigt annorlunda mot den svenska personlighetstypen, säger Jerry Seinfeld när TT Spektra träffar honom i hemstaden New York.

Enligt honom är svensken är väluppfostrad, välorganiserad och blond. Egenskaper som inte är helt tagna ur luften - det är nämligen inte första gången Jerry Seinfeld uppträder i Sverige. 1998, samma år som sista avsnittet av hans tv-serie "Seinfeld" sändes i USA, kom han till Cirkus.

– Publiken var fantastisk, den var varm och vänlig och applåderade på ett sätt som jag aldrig hört förut. Folk började applådera slumpmässigt men allt eftersom synkroniserades applåderna. Så fortsatte det under hela showen. De gillar att hålla ihop, säger han och skrattar.

Olika vatten

"Seinfeld" visades i nio säsonger, vann åtskilliga priser, utsågs 2002 till bästa tv-serie någonsin av tv-magasinet TV Guide och går fortfarande i repris i många länder. När sista avsnittet sändes bänkade sig 76 miljoner amerikaner i tv-sofforna.

Efter att Jerry Seinfeld lade ner succéserien har han doppat tårna i olika vatten, utan att nå samma framgång. Han skrev och spelade i den animerade filmen "Bee movie", regisserade Broadwayföreställningen "Colin Quinn: Long story short" och författade barnboken "Halloween". Han har synts i kompisen Larry Davids "Simma lugnt Larry" och återkom på riktigt till tv-världen som exekutiv producent för realityserien "The marriage ref". Programmet har fått ljummen kritik och den andra säsongen sköts nyligen upp till sommaren.

– Allt går precis så bra som det är meningen att det ska göra, säger han pragmatiskt.

– Det är bara en produktionsgrej, en sådan sak som stora kändisar gör. De får små idéer, går med dem till en tv-kanal och säger "ni borde göra ett sådant här program". Och så får de lösa det. Jag ville faktiskt göra något som jag inte var så fäst vid, för det har jag aldrig gjort förut, säger han.

Privat show

Medan många andra komiker är kända för sin tråkighet vid sidan av scenen är en intervju med Jerry Seinfeld lite som att få en privat show - varenda fråga kan vändas till ett skämt. Han säger sig inte ha några stora projekt på gång, utan det är just stå upp-komedi som fortfarande ligger honom varmast om hjärtat.

– Ståuppen är annorlunda, för det är ett sätt att leva. Du vet den där grejen du är menad att göra, och det känns när du gör det? Så är det för mig. Men eftersom jag är så framgångsrik och älskad runtom i världen får jag stoppa fingrarna i andra burkar också, säger han.

Fakta/Jerry Seinfeld

Ålder: 57
Familj: Frun Jessica, barnen Sascha, 10, Julian Kal, 8, och Shepherd Kellen,
 Bor: I New York
Aktuell: Framträder i Globen i Stockholm med sin ståupp-show den 5 juni.
I början av maj lanserades dessutom hans nya webbsida. Varje dag läggs ett antal klipp från hans karriär ut för dygnslång beskådan, vilket bland annat innebär möjligheten att skratta åt en glasögonprydd Jerry med utsvängda byxor à la 1977.

Seinfelds tre svenska favoriter:
1. Lasse Hallström. "Jag älskar honom. Jag älskade 'Mitt liv som hund'. 'Gilbert Grape' var bra också, var det han som gjorde den?"
2. Erik Carlsson. "Det är en 60-talsreferens. Han var en rallyförare för Saab. Han körde en Saab 96, nej vänta, det var faktiskt en Saab 92."
3. Saab. "Jag älskar Saab, i min tv-serie körde jag en Saab." (Privat samlar Jerry Seinfeld dock på Porschar)
Jerry Seinfeld om...
...bråket med Donald Trump:
När Jerry Seinfeld hoppade av Trumps sons välgörenhetsgala på grund av pappans privata utredning av Obamas födelseort blev det stora rubriker.
- Jag ville helt enkelt inte vara i ett sammanhang med en person som jag tycker försökte driva fram en giftig samhällsstämning, baserad på en lögn. Jag är på rätt sida av godhet, sanning, och rättvisa, precis som Stålmannen. Och när jag ser ett fel så försöker jag rätta till det, säger Jerry Seinfeld som ändå inte har några planer på en politisk karriär.

...nyckeln till framgång:
- Hemligheten bakom framgång är att aldrig ta några beslut baserade på pengar. Det är faktiskt så du får pengar. Om man inte tänker på pengarna kommer du att ta ett bättre beslut, och bättre beslut leder alltid till något bra. Och något bra tenderar att leda till att man får det gott ställt, det är min filosofi.

...om att återanvända skämt:
- Det är något med att framföra samma idé om och om igen framför en publik som tar den till en annan nivå av perfektion för mig. Jag gillar de små detaljerna av en bit, jag gillar helt enkelt den typen av arbete. Och sedan kommer biten till en nivå där den är helt färdig, men jag vet inte hur lång tid det tar. Om jag fortfarande tycker något är roligt fortsätter jag, annars slutar jag. Jag vill inte skapa några regler.

... om egen blogg eller Twitter.
- Nej, det är för folk som inte har några kanaler, jag har inget annat än kanaler. Jag försöker snarare stänga ner mina kanaler.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.