Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Johan Croneman väljer: 11 ögonblick ur SVT-historien

17:01. SVT fyller 60 år och Johan Croneman har gått igenom godbitarna ur Öppet Arkiv. Här är de historiska klippen du inte får missa.

I dagarna fyller SVT 60 år – och det finns så många minnesvärda stunder. I Öppet arkiv är flera av de roligaste, konstigaste och finaste tillgängliga för alla med en nätuppkoppling. DN:s Johan Croneman har valt 11 av sina favoriter – från förvirringen i den första Aktuellt-sändningen till Zlatans oemotståndliga leende.

Inte sällan får man den frågan, som både film- och tv-kritiker: Vilket är det bästa tv-program du sett, vilken film har betytt mest för dig? Ge mig de tio bästa, största, mest sevärda?

Det går bara inte. Det är en omöjlighet.

När man grottar ner sig i SVT:s Öppet arkiv blir det ännu jäkligare. Det är som att be någon att gå in i en jättesilo med uppgiften: Plocka ut tio korn som du tror är de bästa – eller bara ser goda ut. Eller: Gör sig bra i tv i alla fall.

Jag kan nog med lätthet plocka ut 500 minnesvärda SVT-stunder sedan starten 1956 – även om jag sedan skulle vägra rangordna dem.

Jag har plockat ut elva. Elva som betytt något litet extra, eller som jag bara inte kan gå förbi, eller ofta tänker på, och ibland återvänder till.

Jag är nästan exakt lika gammal som Sveriges Television. Pappa köpte en kombo, tv, radio & grammofon, så fort det bara gick. Jag minns att flera grannungar var rädda för att närma sig monstret, de hade av sina föräldrar fått höra att de där tv-apparaterna lätt exploderade.

Jag ägnar en stor del del av mitt liv åt public service och Sveriges television, 60-åringen alla älskar att hata.

Man kan nog också säga att televisionen exploderade - den förändrade allt och alla, i dess absoluta bemärkelse. TV:n förändrade världen – och televisionen fortsätter att förändra världen. Vi ser på TV på lite olika vis, flera olika sätt, och av massor av skilda skäl. En del ser TV traditionellt, andra på nya närmast revolutionära plattformar. Men i någon form ser så gott som alla på TV.

Jag ägnar en stor del del av mitt liv åt public service och Sveriges television, 60-åringen alla älskar att hata. Lika många åsikter som tittare. Häromdagen mejlade en man för att meddela att jag var Sveriges svar på Donald Trump, ”alltså en som vet allt och inte bryr sig ett dugg om hur fel han har”.

Han kan givetvis ha en poäng där.

Fick ett mejl från en besviken SVT-korre också, som tyckte att jag hade varit grymt taskig och orättvis mot hens rapportering. En av SVT:s mest ansedda programledare mejlade också i veckan och ville göra mig uppmärksam på att jag haft lite fel om en tittarsiffra.

En helt vanlig mejlare var vansinnig på bokprogrammet ”Babel”, därför att det i stället för böcker handlade om en podd och porr och en sångerska han struntade i och några engelsmän han inte fattade något av.

Det tar liksom aldrig slut, om ni fattar.

Finns det ett budskap i just den här texten, som ni läser just nu, så är det följande: SVT:s Öppet arkiv är verkligen talat en guldgruva.

Ni kan helt bortse från min rekommendation, för i det här fallet är jag nästan säker på att följande klyscha aldrig någonsin tidigare varit mer relevant eller mer sann: här finns något för alla.

Gräv där du står!

Mina 11 favoritögonblick ur SVT-historien:

Foto: Aktuellts skakiga start

Den första direktsända Aktuelltsändningen, från den 2 september 1958, med Olle Björklund är obetalbar. Inte bara för att hela sändningen störs av en teleprinter som står och hackar telegram i bakgrunden (en del av dem bärs sedan in i direktsändning och lämnas över till Olle). Höjdpunkten är Lars Ag-klassikern som utrikeskorre, och hans rapport om fiskekriget mellan Storbritannien och Island. Han sitter och meckar med en tv, bredvid sig på bordet, för att ratta in rätt bilder åt oss. Grundligt nervös också!

Foto: Sportspegelns geniala vinjetter

Kolla in de animerade sommar- och vintervinjetterna från Sportspegeln på 60-talet. Visades första gången 6 januari 1961. Särskilt genial är kusken som springer med hästen i sulkyn! Och sedan ett klipp från Sportspegeln den 12 maj 1968. Om ni nu inte trodde att det har hänt något de senaste 50 åren: Per Grevér utsänd på den första seriematchen i fotboll för damer, Hyssna-Öxabäck (0-13) och det första han säger vid ett inkast: ”Skön högerytter, May Gunnarsson”!

Foto: Mosebacke monarki luras

Ett av hela seriens bästa avsnitt från den 9 februari 1968 (världsklass i sina bästa stunder) – oöverträffad tv när Carl-Uno Sjöblom åker ut till Arlanda och träffar Susan Hampshire, megastjärna i BBC:s världssuccé ”Forsythe-sagan”, och påstår att han är Folke Forsythe, att han dog i början av serien och insisterar: ”Dont’t you remember me? Don’t you love me anymore?” Susan Hampshire fattar i-n-g-e-n-t-i-n-g!

Foto: Ett civiliserat samtal

”Forum 68 – månadens kulturspegel” har DN:s chefredaktör Olof Lagercrantz och författaren och agitatorn Jan Myrdal i en 37 minuter lång diskussion om Vietnamkriget och radikaliseringen bland unga. Programledare: Lars Ulvenstam. Ett märkligt civiliserat samtal mellan två personer med diametralt skilda perspektiv och åsikter, i en samtalston man idag nog får betrakta som otänkbar. Och vinjetten! Sådana görs inte längre.

Foto: Tidernas mest laddade hockeymatch

På dagen sex månader efter den sovjetiska inmarschen i Tjeckoslovakien möts de bägge länderna i hockey-VM i Sverige 1969. Tyvärr finns inte kommentatorsljudet kvar. Många av oss minns det som i går, tidernas mest laddade hatmatch (även om de sovjetiska spelarna förmodligen trodde att de hade gjort tjeckerna en tjänst). Spela fram till tjeckernas 1-0 och 2-0 (efter ungefär 1 timme respektive 1 timme och 28 minuter) och missa inte den tjeckiska fanan och den vackraste nationalsången. Man vill gärna gråta lite.

Foto: ”Badjävlar” & ”Vem älskar Yngve Frej”

Både Lars Molins ”Badjävlar” från 28 april 1971 och Lasse Forsbergs ”Vem älskar Yngve Frej?” från den 6 januari 1973 fick enormt genomslag – och blev både politiska och poetiska stilbildare. Molins rasande uppgörelse och Forsbergs stilla iakttagande blev stora tittarsuccéer. Ernst Günthers och Allan Edwalls karaktärer på eoners avstånd – bägge filmhistoriska insatser av sällan skådat slag. Och fina underbara Bellan Roos!

Foto: Hårdrockschockad programledare

Siewert Öholms något (!) tendentiösa program ”Svar direkt” från den 23 oktober 1984 när han diskuterar den livsfarliga hårdrocken och en förvånad Anders Tengner, chefredaktör för musiktidningen ”Okej”, blir offentligt avrättad. Siewert Öholm drev många program på exakt liknande vis, han var närmast fundamentalistisk kristen och höger – särskilt sevärt för alla som minns SVT som vänstervridet och vänsterextremt.

Foto: Nöjesmassakern får fart på Anna, 6 år

Sven Melanders ”Lilla Annas önskning” är en av höjdpunkterna i hela programserien (sändes första gången 11 oktober 1985) – otroligt nog gjorde de bara tio program. Och helt obegripligt varför. Nyligen avlidne Åke Cato och just Sven Melander skrev ju in sig bland klassikerna med sina kockar och bagare, ”Werner & Werner” och ”Preben & Preben”, men Melanders drift med nyhetsreportern på jakt efter ”rätt” svar av sexåriga Anna slår det mesta i genren.

Foto: Dokumentärguld: ”Gubben i stugan”

SVT:s starkaste varumärke var i decennier dokumentärfilmen (läs Leif Furhammars bok ”Med tv i verkligheten”!). Nina Hedenius film ”Gubben i stugan” (13 april 1996) är en av dokumentärfilmhistoriens största och bästa. De första inledande minuterna, från Stockholms t-bana, innerstad, trafikkaoset, ut till Grangärde finnmark och Ragnar på Kestina gård är bland det vackraste man sett. Gräv dig sedan vidare ner till Erik M Nilssons unika dokumentär ”Shanes: Fyra dygn med ett popband” från 1965.

Foto: Exceptionell tajmning i ”Reuter & Skoog”

Det här landet har haft massor av begåvade komiker, och SVT har presenterat de flesta, men när det kommer till komikens mest komplexa svårighet, kanske till all humors hemlighet, så är det få som klår Susanne Reuter & Ulla Skoog. Deras individuella tajmning är exceptionellt bra – som par kan jag inte komma på många som ens varit i närheten av deras sätt att leverera. Njut av ”Reuter & Skoog” (1999) och teatersnacket i logen i inledningen av avsnitt sju, säsong två (jävla Krister Henriksson). Eller lite senare i samma program, när Ulla försöker rekommendera rätt vin till kalvkött: ”Salongsberusad eller mer drängfull”? Allt är fortfarande lika kul – och smartl!

Foto: Zlatan!

Om någon glömt varför det för så många var kärlek vid första ögonkastet med Zlatan Ibrahimovic så kolla in ”Fotbollskväll” från den 23 april 2001. Staffan Lindeborgs rätt risiga intervju är bara några sekunder lång, men 19-årige Zlatan fyrar av några repliker och ett leende som ingen kan vara likgiltig inför. Och kolla in studioscenografin som de satt Mats Nyström och Thomas Wernerson i – det slår något slags rekord i tidstypisk anskrämlighet. Kan till och med vara det värsta man sett i genren!

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.