Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Johan Rheborg: Mitt bränsle är egna trauman – som ju blir roliga i efterhand

Rojda Sekersöz och Johan Rheborg i Cannes, de ska göra ”En komikers uppväxt” tillsammans.
Rojda Sekersöz och Johan Rheborg i Cannes, de ska göra ”En komikers uppväxt” tillsammans. Foto: Ulrika Grönerus

CANNES. Jonas Gardells smått klassiska mobbingdrama ”En komikers uppväxt” blir långfilm. Johan Rheborg spelar huvudrollen i Rojda Sekersözs filmatisering. DN träffade dem i Cannes.  

I höst börjar inspelningen av Jonas Gardells bästsäljare från 1992. ”En komikers uppväxt” kretsar kring det 12-åriga mobboffret Juha som blir klassens clown för att få bekräftelse och slippa att bli hackkyckling. 

– Det är en sann, angelägen och tidlös historia. Sådana är vi människor, tyvärr. Dumheterna går igen. Och som komiker använder man ofta trauman från det förflutna, säger Johan Rheborg.

Han spelar den vuxna Juha – en känd komiker vars självbiografiska föreställning ”En komikers uppväxt” går för utsålda hus i Stockholm. När han blir kontaktad av ett mobboffer från sin mellanstadieklass bestämmer han sig för att göra upp med sitt förflutna i sin barndoms Sävbyholm, en övre medelklassförort norr om Stockholm.

”Solsidan”-stjärnan, som växte upp i den välbärgade kommunen Täby, har inga problem att identifiera sig. 

– Berättelsen utspelar sig i en värld som jag är väldigt bekant med. Som barn hade jag inte heller någonting att komma med, men kunde i alla fall få folk att skratta med miner och krumbukter, ler Johan Rheborg. 

– Samtidigt blir det som att börja om på ny kula. Rojda Sekersöz kan nog vända upp och ner på den här berättelsen.

På årets Guldbaggegala vann regissören pris för bästa nykomling med ”Dröm vidare”, ett uppväxtdrama där Evin Ahmad spelade ett kaxigt men sårbart maskrosbarn i en miljonprogramsförort utanför Stockholm. 

Sekersöz var 13 år när hon första gången kom i kontakt med ”En komikers uppväxt” i flickrummet med snedtak och rött linoleumgolv i Mora. 

– Vi tvingades att läsa boken i skolan, men jag gillade den och blev berörd av att den var så ärlig. Jonas Gardell tar alltid sina rollfigurer på blodigt allvar. Men det kommer att bli delvis annorlunda än boken. Jag har gjort vissa andra val eftersom jag varken har någon relation till övre medelklassförorter i Stockholm och kommer från en annan generation, säger Sekersöz.  

 Samtidigt menar hon att det finns vissa beröringspunkter mellan ”Dröm vidare” och ”En komikers uppväxt”. 

– Båda berättelserna handlar om viljan att tillhöra och ställer frågor som: Hur ska man tillhöra? Hur långt vill man gå för att tillhöra? 

Det är inte första gången som Johan Rheborg arbetar med Jonas Gardell. Förutom en biroll i kommande tv-serien ”De dagarna blommorna blommar” (premiär till jul) skrev de och spelade skruvade versioner av sig själva i tv-serien ”Allt faller” som kretsade kring nöjeslivet i Stockholm. 

– Han skriver ju fantastiskt bra, man läser hans manuskript med andra ögon än andra manus. ”En komikers uppväxt” är ju Gardells darling helt och hållet, medan ”Allt faller” mer var som ett grupparbete där vi tog in våra personliga erfarenheter. Till exempel fick våra mammor alzheimer ungefär samtidigt. Om man ska göra fiktion av sig själv så måste man släppa och bara åka, inte tänka ”jag kan inte står för det här”, säger han. 

Johan Rheborg menar att det är speciellt att vara en komiker som spelar komiker. 

– Ja, när jag arbetar som komiker uppträder jag under eget namn men har en scenpersona som inte riktigt är jag. Däremot använder jag mig alltid av egna trauman som ju blir roliga i efterhand. Om man inte också lever ett liv som också gör ont så dör komikern, säger han. 

Framför allt är ”En komikers uppväxt” en berättelse om mobbning och svek. Johan Rheborg har personliga erfarenheter av båda.

– Jag blev aldrig direkt mobbad i skolan, däremot blev jag hackkyckling under två år på ett seglarläger strax före gymnasiet. Några av mina plågoandar hamnade också i min gymnasieklass och försökte fortsätta att mobba mig och smitta ner klassen, men det fäste inte, tack och lov, säger Johan Rheborg som berättade om sina upplevelser på seglarlägret i tv-serien ”Alla är fotografer” där hans plågoandar bland annat kissade på den båt som hans farfar och pappa hade byggt hemma i garaget. 

Precis som Juha bär han också på vissa skuldkänslor för att ha svikit kompisar som blivit utsedda till hackkycklingar. 

– Jag tvingades erkänna för mig själv att jag har stått passiv och bevittnat hur en människa utsattes för mobbing. Jag har inte glömt de här episoderna, de sitter kvar. Det är spännande att forska i såna här känslor. Samtidigt är det ett ok att bära. Tyngre än vad man kan ana när det sker, säger Johan Rheborg.

”En komikers uppväxt”

Jonas Gardells delvis självbiografiska roman publicerades 1992 och var den första i trilogin som fortsätter med ”Ett ufo gör entré” och ”Jenny”. Författaren har själv skrivit manus till på sin bok som också gjorts som miniserie med Björn Kjellman i huvudrollen i början av 90-talet. 

Filmen produceras av Anagram i samarbete med Film i Väst, SVT och SF Studios. Inspelningen startar i höst och premiären beräknas till 2019.  

Läs mer om den pågående Cannesfestivalen. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.