Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/johan-skoogs-lyriska-sasong-vann-huvudpriset-pa-cphdox/

Film

John Skoogs lyriska ”Säsong” vann huvudpriset på Cph:dox

John Skoogs ”Säsong” vann årets ”Dox:award” i Köpenhamn. Foto: Cph:dox

John Skoogs poetiska sommarskildring ”Säsong” vann toppriset på Cph:dox i Köpenhamn. Även Fredrik Gerttens ”Push” och Lina Maria Mannheimers ”Parning” prisades på den danska dokumentärfilmsfestivalen. 

Rätta artikel

”Om Tarkovskij hade spelat videospel och var en svensk lantbrukare så skulle hans filmer kunnat ha sett ut så här”, skriver juryn i sin motivering. I helgen fick skånska regissören John Skoog ta emot det prestigefyllda priset på den 16:e upplagan av Cph:dox, en av världens största dokumentärfilmsfestivaler. 

Det är andra året i rad som en svensk regissör tar hem toppriset. Förra året vann Marcus Lindéen för ”Flotten”, som skildrar ett ökänt socialantropologiskt experiment i början av 70-talet. 

”Säsong” (”Ridge”) kan beskrivas som en hybridfilm som är en lyrisk betraktelse av den svenska sommaren och befinner sig någonstans i gränslandet mellan dokumentärfilm, abstrakt fiktion och konst. Filmen har ett slags övernaturlig kvalité där den skildrar lantbrukare som firar skörden, unga som ägnar sig åt rituellt drickande i skogen och polska gästarbetare som kommer med färjan för att hjälpa till med det svenska jordbruket. Filmen har svensk biopremiär den 3 maj. 

I årets nordiska tävlingsklass ”Nordic:dox award” gick juryns hedersomnämnande till Lina Maria Mannheimers dejtingdokumentär ”Parning” som hade svensk biopremiär i fredags. 

Fredrik Gerttens nya dokumentär ”Push” vann publikpriset på den 16:e upplagan av Cph:dox. Efter filmer som ”Bananas!”, ”Den unga Zlatan” och ”Bikes vs cars” undersöker den skånska regissören hur den globala bostadskrisen slår mot vanliga människors boende när fastighetspriserna rakar i höjden.