Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/johnny-depp-och-mark-rylance-vantar-pa-barbarer-i-venedig/

Film

Johnny Depp och Mark Rylance väntar på barbarer i Venedig

Johnny Depp och Mark Rylance på Venedigs filmfestival med ”Waiting for the barbarians”. Foto: Zhang Cheng

VENEDIG. Ett ociviliserat hällregn mötte Johnny Depp och Mark Rylance när de gled in till Lido på fredagen. De båda stjärnorna ställs mot varandra i filmen ”Waiting for the barbarians” efter J M Coetzees allegoriska roman som kretsar kring imperialistiskt förtryck och maktens behov av hotbilder. 

– Makten är beroende av ”barbarer” för att upprätthålla sin egen position, att måla upp hotbilder av ”de andra” för att vi ska bli rädda och kunna hata, säger filmens colombianska regissör Ciro Guerra som även ligger bakom filmer som ”Embrace the serpent” (2015) och ”Birds of passage” (2018).

Om J M Coetzees roman från 1980 hyllades unisont så möttes Guerras Guldlejonkandidat av mer blandade, för att inte säga svala, reaktioner efter den första pressvisningen i Venedig. 

Handlingen kretsar kring en human borgmästare (Mark Rylance) som administrerar en isolerad utpost i ytterkanterna av ”Imperiet” som omges av nomadstammar som går under namnet ”barbarer”. Borgmästarens bekväma vardagslunk får ett brutalt slut när den sadistiska Överste Joll (Johnny Depp) kommer på inspektion för att rapportera om barbarernas aktiviteter kring frontlinjen. Jolls tortyrvänliga förhörsmetoder med infångade ”barbarer” leder till att Rylance rollfigur drabbas av svåra samvetskval och omprövar hela sin lojalitet mot Imperiet.  

Läs mer: Trasiga familjer i festivalfokus

Den sydafrikanska Nobelpristagaren har själv skrivit manuset till filmen och besökte även inspelningen i Marocko. 

– Enda sättet att föra över en roman till bioduken är att förråda den. Och mister Coetzee var den första att göra det under manusarbetet, berättar Guerra och jämför romanen och manuset:   

– När jag först läste Coetzees roman hittade jag en mäktig allegori för de flesta teman som intresserar mig. Men under arbetets gång med Coetzees djuplodande manus så kändes det mindre och mindre som en allegori och mer och mer som en historia om världen av i dag, säger regissören som medan Johnny Depp och Mark Rylance nickade instämmande.  

Mark Rylance har lätt att identifiera sig med sin rollfigur som försöker hantera insikten att han är en kugge i ett förtryckande system. 

– Min rollfigur gör saker som jag själv försöker göra i liten skala när jag vaknar upp på morgonen och känner att jag är en del av en brutal och barbarisk kultur, den engelska imperialismen. Men det handlar också om människans imperialism i förhållande till naturen – till växter, djur, alla arter som dör. Det är enormt svårt att äta bacon utan att tänka på hur illa grisarna behandlas, säger Mark Rylance som vann en Oscar för bästa biroll i ”Bridge of spies” med Tom Hanks. 

Johnny Depp och Mark Rylance i ”Waiting for the barbarians”. Foto: Netflix
Jag ser på min rollfigur, Överste Joll, som ett trasigt barn som skyddar sig själv bakom en mur.

Under mötet med världspressen fick Johnny Depp frågan om vad som intresserar honom med att spela ännu en ”skurkroll”. 

– Det mest intressanta med det vi kallar ”bad guys” är att de inte vaknar på morgonen och svär på att de ska vara den värsta personen och skapa så mycket kaos som möjligt. Jag försöker förstå hur de är funtade och varför. Är han en känslolös psykopat eller går det att se ett brutet barn som formats av uppväxten. Jag ser på min rollfigur, Överste Joll, som ett trasigt barn som skyddar sig själv bakom en mur, säger Johnny Depp. 

Eller ett par solglasögon. Bara en gång under filmens gång får åskådaren möta Överste Jolls blick. 

– Hela poängen var att de skulle vara skrämmande och hotfulla för att göra Marks rollfigur obekväm och osäker. Solglasögonen, tystnaden och sättet att dra på svaren var alla trick för att upprätthålla sin rustning, säger Johnny Depp som också fick spela rollen som stolt pappa i Venedig. 

Tidigare i veckan var det världspremiär för Netflix-filmen ”The king” där dottern Lily Rose Depp spelar mot Thimothée Chalamet. 

Lily Rose Depp i Venedig. Foto: Venedigs filmfestival/ASAC

– Det känns fantastiskt. Rose var här i Venedig med mig och Vanessa (Paradis, red anm) som barn – och nu är hon en ung kvinna som för sig med sådan dignitet och väljer filmer som är intressanta istället för att bara jaga lukrativa roller. Jag är imponerad, säger Johnny Depp.