Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Kim Anderzon är död

Den folkkära skådespelaren Kim Anderzon är död. Hon avled i sitt hem på fredagen. Kim Anderzon blev 71 år.

– Det skedde hemma hos oss. Familjen var närvarande, säger hennes livskamrat Lars Naumburg till Aftonbladet.

Kim Anderzon hade lidit av cancer under två års tid. Hon valde att tala öppet om sin sjukdom och arbetade envist vidare in i det sista, trots stundtals svåra smärtor. I ett pressmeddelande beskriver Lars Naumburg denna svåra tid:

"Kim bar ett armband med inskriptionen Fuck Cancer! Och det är precis det hon gjort. Hon lät aldrig sjukdomen besegra den inre glöden, levnadsglädjen och hennes självklara förhållningssätt till livet: att anstränga sig till sitt yttersta när situationen blir svår. Det är i själva ansträngningen som livsglädjen hämtar sin näring. Bitterhet, ilska, besvikelse, rädsla eller apati fick aldrig ett endaste ögonblick grepp om henne. Hon lät sig inte besegras."

Kim Anderzon kom i slutet av 60-talet till Pistolteatern i Stockholm där hon inledde sin teaterkarriär. Hon debuterade på scen i "Direktör Ubu".

Anderzons roller i filmer som Sällskapsresan (1980) och Göta Kanal (1981) gjorde henne populär i breda folklager, och för sin roll i dramat Andra dansen (1983) belönades hon med en Guldbagge i kategorin "bästa skådespelerska".

På senare år framförde hon flera uppmärksammade monologföreställningar, bland annat "Vivagina". I den och flera andra föreställningar kombinerade hon skådespeleriet med en stark feministisk övertygelse.

Anderzon utnämndes 2012 till hedersdoktor vid Mittuniversitetet, med motiveringen:

"Hon förenar naturkraft och intellektuell analys och förmår att med fysisk plasticitet, mimisk talang och komisk ådra framhäva det djupaste allvaret i humorn, vardagsfrågornas existentiella botten. Här finns en uppenbar folkbildande ambition."

Hennes sista föreställning blev "Den skalliga primadonnan" på Boulevardteatern, som hade nypremiär så sent som i september.

– Eftersom jag är sjuk är det min morot, glädjekicken i livet. Det är viktigt att ha den så det inte bara kretsar kring sjukdomen, då tror jag att man lätt kan bli deprimerad. Men det är inte jag. Jag är fylld av glädje, inte minst från alla vänner och kamrater. Jag är verkligen inte världens friskaste men jag tror att jag är det. Och med det kommer man väldigt långt, sade Kim Anderzon till Aftonbladet inför premiären.

Läs mer: Så minns vännerna Kim Anderzon.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.