Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Kjell Alinge död

Den legendariske radioprofilen Kjell Alinge är död, uppger Sveriges Radio. Hans speciella röst hördes i musikprogram i Sveriges Radio i nästan 50 år.

Kjell Alinge blev mest känd som programledare för radioprogrammet ”Eldorado” som han startade 1980, men gjorde även ”Pop i sommarnatt och ”Hemma hos”.

Han föddes 1943 i Arvika och växte upp i Hässleholm och Västerås. Han var bosatt i Stockholm sedan 1959.

Inför sin 70-årsdag 2013 intervjuades han av DN. Hans specialitet var att göra program som skapade bilder i lyssnarnas huvud.

Åren 1971–76 gjorde han och Janne Forssell de banbrytande ”Hemma hos”-programmen med underrubriken ”kulturfunk från de befriade områdena”. Timslånga program med hälften musik, hälften sketcher om vardagslivets tristess eller bara galna upptåg.

När programmet lades ner startade Kjell Alinge radioprogrammet ”Eldorado” där har delade med sig av sina nattliga tankar och funderingar till lyssnarna i över trettio år.

Alinge vann flera priser under sin karriär, bland annat tilldelades han kulturpriset Spelmannen 1990 och Stora radioprisets hederspris 2013.

Flera trogna radiolyssnare och profiler uttrycker sin sorg över Kjell Alinges död i sociala medier.

”Kjell Alinge är död. Tomrummets omfattning efter honom är svårligen greppbart. Unik, underbar, begåvad, begränsad. Tack för allt!! ALLT!”, skriver artisten Lisa Nilsson på Twitter.

”Han var den tuffaste och fräckaste radiopersonen av alla. Han gjorde precis som han ville och sket högaktningsfullt i alla regler och 'så här ska det låta när man gör radion'”, skriver komikern Henrik Schyffert på sin Facebooksida.

”Tack Kjell! Och tack för ditt sätt att utveckla radion”, skriver programledaren Lotta Bromé på sin Facebooksida.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö säger att Kjell Alinge var en av Sveriges Radios stora musikprofiler.

– Jag minns honom särskilt för hans klurighet – han kunde verkligen göra radio med glimten i ögat och få till den där knorren. Samtidigt var han en trovärdig guide genom alla sina program, den man ville lyssna på, den man ville följa. Det är få personer som behärskar den kombinationen; att både vara tillgänglig och kunnig. Det var han suverän på. Om jag bara ska nämna ett program så är det ”Eldorado” som vi väl alla så starkt har att tacka Kjell för. Men han har gjort så väldigt mycket annat. Jag vill minnas honom för hans storhet och bredd.

Kjell Alinge blev 72 år gammal.

Läs mer: Så minns vänner och kolleger Kjell Alinge

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.