Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Kraftfull migrantdokumentär skakar Berlin

Den italienske regissören Gianfranco Rosi under en presskonferens på Berlins filmfestival för sin film ”Fuocoammare”.
Den italienske regissören Gianfranco Rosi under en presskonferens på Berlins filmfestival för sin film ”Fuocoammare”. Foto: Axel Schmidt / Ap

Flyktingfrågan har hamnat i fokus på filmfestivalen i Berlin genom regissören Gianfranco Rosis uppmärksammade Lampedusa-dokumentär.

”Fuocoammare” (”Fire at sea”) är både en skakande skildring av flyktingkatastrofen på Medelhavet och ett vardagsnära grupporträtt av invånarna på den italienska ön som hamnat mitt i centrum av den europeiska migrationskrisen.

— Filmen är ett vittnesmål till tragedin som utspelar sig mitt framför våra ögon. Jag anser att vi alla är ansvariga för denna tragedi och kanske, efter Förintelsen, är det den största tragedin som vi någonsin har sett i Europa, sa Gianfranco Rosi som möttes av starka applåder när han mötte världspressen i helgen. 

Den italienska regissören, som vann guldlejonet i Venedig med ”Sacro Gra” 2013, bodde på Lampedusa under ett års tid. Det stillsamma vardagslivet för Lampedusas invånare utgör en brutal kontrast mot de dramatiska och skakande bilder från den italienska kustbevakningens ändlösa räddningsoperationer.

Hittills har cirka 15000 människor mist sina liv under den livsfarliga färden i överfulla båtar, medan cirka 400.000 har lyckats ta sig till Lampedusa. Många av dem har tagits om hand av en av filmens förgrundsfigurer, läkaren Pietro Bartolo. I drygt två decennier har han behandlat tusentals traumatiserade, undernärda och uttorkade flyktingar.

— Jag har sett så många fruktansvärda saker, så många döda barn, så många döda kvinnor, så många våldtagna kvinnor. Detta fyller mig med ett stort svart hål i magen. Jag plågas ofta av mardrömmar, säger Pietro Bartolo som hoppas att filmen blir en ögonöppnare som bidrar till att politikerna kan lösa ”Europas största samtidsproblem”.

Flyktingfrågan har i alla fall hamnat i fokus på Berlinfestivalen som visar flera filmer på samma tema. Inför festivalen förklarade Kosslick att ett tema genomsyrade hela festivalen: ”rätten till lycka – rätten till ett hem, till kärlek, till självbestämmande, till liv och till överlevnad”. Även Hollywoodstjärnan George Clooney hjälpte till att rikta strålkastarljuset på migrantkrisen när han i fredags träffade den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

”Fuocoammare” är förhandstippad till Guldbjörnen och toppar branschtidningen Screens kritikerjury framför Mia Hansen-Løves ”L’avenir”, Jeff Nichols sci-fi-thriller ”Midnight special” och tunisiska ”Hedi”, den första arabiska filmen i guldbjörnssektionen på 20 år. Priserna delas ut på lördag.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.