Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Kristen Stewart från Twilight-stjärna till independent-drottning

Den forna ”Twilight”-stjärnan Kristen Stewart har starkt präglat årets Cannesfestival. Som hyllad skådespelare –  men också som modeikon. Nicholas Wennö träffar en celebritet som lyckas blanda attityd med autenticitet.

Kristen Stewart gör entré med platinablond frisyr, gotisk ögonskugga och blodröda läppar som lyser mot den bleka hyn. Hon tar några raska, bestämda steg innan hon slår sig ner vid presspodiet med armarna trotsigt i kors. I fonden syns den suggestiva gultonade festivalplanschen från Jean-Luc Godards ”Föraktet”, en 60-talsfilm som handlar om filmbranschen.

Stewart sveper med blicken över journalisterna som flockas vid hennes fötter med en min som både röjer genuin förundran och lätt avsmak.

– C’est très bizarre! säger hon på franska, sneglar åt sidan mot regissören Olivier Assayas och ler:

– Jag älskar att säga den repliken...

Foto: AP Photo/Joel Ryan Lars Eidinger, Kristen Stewart och regissören Olivier Assayas på röda mattan i Cannes. Foto: AP Photo/Joel Ryan 

Rollen som Bella Swan i ”Twilight”-serien gjorde Stewart till superstjärna över en natt. Miljontals tonåringar och unga vuxna fascinerades av hennes relation till vampyrhunken Edward Cullen, spelad av Robert Pattinson som under en period också var hennes pojkvän. Totalt drog ”Twilight-filmerna” in cirka 30 miljarder kronor på biografer runt om i världen.

Det finns något alldeles självklart och okonstlat över Stewart. Hennes naturliga sätt att blanda attityd med autenticitet går som en röd tråd genom hela hennes karriär. Till skillnad från många andra kollegor som tycks vara besatta av att bli någon annan, tycks hon hela tiden söka inåt efter sig själv.

Under årets Cannes-festival har den 26-åriga aktrisen dominerat både som modeikon och i dubbla assistentroller på duken – som sekreterare i Woody Allens ”Café Society” och som synsk assistent i Olivier Assayas övernaturliga psykthriller ”Personal shopper”, som delat kritikerna i två läger. I filmen spelar hon en alienerad och blaserad personlig shoppare som arbetar för en divig europeisk modecelebritet i Paris, samtidigt som hon väntar på ett tecken från sin döda tvillingbror som också var ett medium. En ”Ghostbusters” för den franska konstfilmen?

– Visst, det är en spökhistoria men den ställer väldigt grundläggande frågor. Framför allt är det tidernas identitetskrisfilm. Den är inte analytisk utan sensuell och djupt mänsklig, säger Kristen Stewart. 

Den synska Maureen befinner sig i ett slags mental skymningszon där hon måste driva ut sin brors ande ur sitt liv innan hon kan gå vidare. I grunden handlar filmen om en rollfigur som måste övervinna rädsla för att hitta sig själv. I en av filmens mest utmanande scener strippar hon, tar på sig sin klients haute couture-underkläder och lägger sig på sängen och onanerar.

Foto: Dave Bedrosian – Maureen har fastnat i ett tillstånd där hon inte kan vara intim med någon annan person. I den här scenen spelar jag den absolut mest närvarande, djuriska versionen av mig själv. Det är inget som skrämmer mig. Jag ville vara så tanklös, närvarande och naken som jag bara kunde.

– Den coolaste känslan för en skådespelare är inte att leverera en idé, utan att blotta sig och låta sig bli överrumplad, säger hon och får det att låta lika naturligt som en powerpoint-presentation.

Kristen Stewart vill inte göra det lätt för sig. I stället för att efter ”Twilight” bara välja storfilmer har hon spelat independentroller som rockstjärnan Joan Jett i ”The Runaways”, den sprudlande rebelliska Marylou i Walter Salles filmatisering av Kerouacs ”On the road”, Guantanamo-vakt i ”Camp X-ray” och tjurig dotter till Julianne Moores alzheimerdrabbade professor i ”Still Alice”.

Ser du någon gemensam nämnare i dina rollfigurer?

– Ja … mig, säger hon korthugget men ler ändå.

– De regissörer jag vill jobba med har en egen ton som man genast känner igen. Under de senaste två åren har jag varit med i fem olika filmer tillsammans med folk som nästan fysiskt dragits till sina projekt, som bara måste få utforska dem. Jag har känt på ett liknande sätt sedan jag var en liten tanig 9-åring som visste att jag ville bli skådespelare, säger Stewart som är dotter till tv-producenten John Stewart och författaren Jules Mann.

Redan som nioåring fick hon sin första statistroll i Disney-filmen ”Thirteenth year” – efter att en Hollywood-agent såg henne i skolans julpjäs. Några småroller senare slog hon igenom mot Jodie Foster i ”Panic room” (2002), den klaustrofobiska nagelbitarthrillern där en mor och hennes diabetessjuka dotter tvingas stänga in sig i hemmets skyddsrum när de får oväntat besök.

Nu har hon lämnat tonårszonen för gott. I Woody Allens nostalgiska kostymparty ”Café Society” spelar Stewart en oskuldsfull men sexig sekreterare som slits mellan två män i olika generationer. Efter dramakomedin ”Adventureland” (2009) och actionthrillern ”American ultra” (2015) är det tredje gången som den coola Kalifornien-aktrisen spelar mot New York-nörden Jesse Eisenberg. När DN träffar Jesse Eisenberg i Cannes har han gjort en upptäckt:

– Kristen skrämmer oss andra genom sin autenticitet. Vi skapar konstgjorda personligheter för att överleva dagen men hon är trygg i sig själv på riktigt. Hon försöker inte vara till lags, strävar inte efter att bli omtyckt. Hon hade de kvaliteterna redan som tonåring. Det är något man föds med, och har man tur så försvinner det aldrig, säger Eisenberg.

Kristen Stewart ler roat när hon får höra vad hennes kollega har sagt om henne.

– Haha, det där stämmer inte riktigt. Jag bryr mig visst om vad folk tycker när det handlar om min person. Men i första hand är jag skådespelare och vill uttrycka något – och då är det enda jag bryr mig om att bli förstådd, säger Kristen Stewart.

Det brukar sägas att celebritetskulturen har ersatt religionen. I Cannes tycks det också vara sant.

I Woody Allens film får en av rollfigurerna säga att Hollywood är ”tråkigt, elakt och dog-eat-dog”.

– Ja, det är ungefär som att highschools popularitetstävling upphöjt till tio. Det är rätt intensivt. Jag tror att det överallt finns människor som går över lik för att nå toppen men i Hollywood blir det bara mer uppenbart. Även om de flesta vill underhålla och tjäna pengar, så finns det också en helt annan sorts konstnärer – med en hungrig, galen glöd, där det är uppenbart att drivkraften är att berätta en historia, nästan som ett tvång.

– För mig handlar skådespeleri inte om att ljuga eller låtsas – utan om att vara så sann som möjligt. Eftersom jag inte är någon karaktärsskådespelare kan jag bara alltid försöka vara i ögonblicket. Jag blir galen när jag känner att jag inte har gjort ett bra jobb eller skapat en konstig eller falsk version av mig själv för att jag har känt mig osäker. Det är en vidrig känsla att lämna inspelningar och känna ångest över att man försökt sig på något som inte bottnar i ens person.

Till en början var hon ytterst tveksam när Woody Allen ville att hon skulle spela en av de bärande rollerna i ”Café Society”. I Cannes berättade regissören att han var ute efter Kristen Stewarts breda register – någon som både kunde spela en naiv sekreterare från Nebraska med små vita sockor, ”söt som socker”, som Allen uttryckte det – och någon som kan förvandlas till ett världsvant societetslejon i päls och juveler och smälta in på det kosmopolitiska Manhattan.

– Tidigare har jag egentligen aldrig klivit utanför mitt standardläge, min trygghetszon som skådespelare. Jag har jobbat extremt impulsivt och spontant utifrån min egen personlighet.

Foto: AGF/REX/Shutterstock Foto: REX/Shutterstock 

Hon är ett inbitet Woody Allen-fan och rankar ”Annie Hall” som sin favorit - en film som hennes agent tvingade henne att se under en långflygning.

– Woody Allen har verkligen ett unikt perspektiv, en ironisk hållning till tunga, skrämmande existentiella ämnen. Samtidigt har hans filmer en lätthet som gör att man har garden nere när man plötsligt träffas av det som är starkt och intensivt. Och replikerna är fantastiska, säger hon.

Lustigt nog pratar hon snabbt som en kulspruta – precis som många av figurerna i Allens filmer. Ibland snabbare än hon hinner tänka. Ofta får hon backa mitt i en tankegång för att vänta in de rätta orden. Dialogen var något som gav henne prestationsångest före inspelningen.

– Jag är usel på förberedelser och trodde att varje replik måste sitta perfekt men när vi väl började filma så kändes allt naturligt. Känslan var att man fick en rollfigur att improvisera kring, och sedan stod man där och skrev Woody Allen-repliker i stunden, det var en av de skummaste upplevelser jag haft. Woody såg något i mig som jag inte visste att jag hade, och det är den bästa sortens relation man kan ha med en regissör.

Hon har en ännu mer djupgående relation till Olivier Assayas. Det konstnärliga högriskprojektet ”Personal shopper” är deras andra samarbete efter ”Moln över Sils Maria” där Stewart spelade personlig assistent åt Juliette Binoches filmstjärna. En roll som gav Kristen Stewart en César och gjorde intryck på Assayas.

 

 

Känslan var att man fick en rollfigur att improvisera kring, och sedan stod man där och skrev Woody Allen-repliker i stunden, det var en av de skummaste upplevelser jag haft.

 

 

Regissören berättar att han var inspirerad av Stewart när han skrev manus till psykthrillern som möttes av festivalens kraftigaste burop på den första pressvisningen – för att under galavisningen få en fem minuters stående ovation. Majoriteten av kritikerna har dömt ut filmen – ”en urfånig korsning av produktplacerade Chanel-produkter och Scooby Doo”, skrev en – medan Guardians stjärnkritiker Peter Bradshaw gav den toppbetyg och menade att det var Stewarts finaste stund på filmduken.

– Det finns ingen regissör som fått sådan fart på mig som Olivier. Han är en katalysator för en process som jag gör till min egen. När man jobbar med honom skapar man något i ett lag snarare än att försöka tillfredsställa en regissör, säger hon.

I filmen googlar hennes rollfigur den svenska konstnärspionjären Hilma af Klint som hävdade att de abstrakta målningarna kom till genom henne, inte av henne. Olivier Assayas är också inspirerad av Victor Hugos spiritualistiska period och spökfotografering som ägde rum i slutet av 1800-talet. Han har lyckats få med både kusliga sms-meddelanden från en övernaturlig stalker, datagenererade spökeffekter och ektoplasma, ett slags vitgrått gelatinliknande material som utsöndras från ett spiritistiskt mediums kropp under djup trans.

Stewart kallar filmen för en ”drömsk, surrealistisk och existentiell tripp”. På frågan om hon själv har haft några övernaturliga erfarenheter svävar hon på målet.

– Jag är lagd åt det agnostiska hållet men känslig för energier. Jag drivs av något som jag inte kan definiera men som ger mig upplevelsen av att inte vara ensam. Som barn var jag inte rädd för monster och inbrottstjuvar utan mer för att något var inne i mitt rum.

”Personal shopper” speglar också den moderna alienation där isolerade människor hellre kommunicerar genom smarta telefoner i stället för att träffas fysiskt.

– Ja, Maureen är isolerad och känner sig närmare någon via telefonen. Det säger en del om hur vi relaterar till varandra och vårt förhållande till teknologi och det är lite skrämmande.

Att ”Personal shopper” också är en satirisk skildring av modevärlden är ingen slump. För Olivier Assayas är modevärlden den främsta symbolen för det moderna materialistiska samhället.

– Yeah, det finns mycket självhat och motstridiga begär som följer av Maureens dragning till modeindustrin och glittret, säger Stewart som ser vissa paralleller till sitt eget liv.

Stewart som själv är beroende av personliga hjälpredor menar att hon avundas sin rollfigur som kan röra sig fritt utan att uppvaktas av paparazzofotografer och närgångna fans.

– Tekniskt sett kan jag gå till affären och handla själv, men logistiken som det kräver gör att det sällan är värt besväret. Ibland känner jag lite som om jag har fått mina lemmar amputerade. Därmed inte sagt att kändisskap är något dåligt, men det är surrealistiskt.

Trots sitt förakt för celebritetskultur är hon beredd att använda sin skådespelarstatus även utanför duken. Som många andra superstjärnor har hon ett lukrativt samarbete med ett av de allra största modehusen och det syns i Cannes, på röda mattan, på galafesterna och vid de officiella fototillfällena.

Stylisten Tara Swennen har valt att klä henne i rykande färska ready-to-wearplagg i svart och vitt från Chanels resortkollektion som nyligen visades på Kuba.

Stilen lämnade avtryck. Det glassiga magasinet Vanity Fair utnämnde henne till festivalens ”Queen of style” för sättet att kombinera glittrande långklänningar med T-tröja, kort kjol och Vans, som vid öppningsmiddagen.

Stewart drogs också in i årets uppföljning av fjolårets ”heelgate” då kvinnor som bar lågklackat nobbades på röda mattan. I år fortsatte Hollywoodstjärnor på A-listan sitt diskreta stillettuppror. Julia Roberts gick barfota, medan Susan Sarandon bar lågklackade skor och Kristen Stewart tog av sig sina högklackade under det officiella fototillfället och bytte till sneakers.

Själv förnekade hon att det skulle vara ett statement, men sa till filmsajten Indiewire: ”saker och ting måste ändras genast”.

Foto i text: Dave Bedrosian 

Lista.Kristen Stewarts bästa filmer

DN:s filmkritiker Helena Lindblad väljer Kristen Stewarts bästa filmer – och utfärdar en varning.

Foto: Triart

”Moln över Sils Maria” (2014)

”Det kändes som jag filmade en stor skådespelares födelse”, sade regissören Olivier Assayas efter att ha castat Kristen Stewart i sin förra film. Rätt såtillvida att en självlysande Stewart här ger den franska veteranen Juliette Binoche oväntat spännande motstånd i det avslöjande dramat om celebritetskultur, åldersnojor och skådespeleriets innersta väsen.

 

Foto: Jojo Whilden/Sony

”Still Alice” (2014)

Alzheimerdramat med Julianne Moore i huvudrollen får en välbehövlig sälta av Stewarts kantiga dotter. Hennes störiga rollfigur Lydia vägrar på ett utmanande sätt spela sin givna roll när den högborgerliga familjen drabbas av kris.

 

Foto:  Deana Newcomb

”Twilight” (2008)

Första filmen i ”Twilight”-serien, regisserad av alla tonårshjältinnors goda fe Catherine Hardwicke, är inte bara den bästa. Den gav med sin speciella stämning och avväpnande humor även Kristen Stewart möjligheter att forma sin genombrottsroll Bella som en komplex ung kvinna med intressanta svagheter och styrkor.

 

Foto: Scanbox

On the road” (2012)

Tvåtusentalets hittills sämsta film och Kristen Stewarts hittills enda riktiga dikeskörning. Hennes roll som pinsam tonårsnymfoman är grädden på det sexistiska moset när Jack Kerouacs ålderstigna generationsroman blev film.

Foto i text: Triart, Jojo Whilden/Sony, Deana Newcomb, Scanbox 

Fakta.Vill filma med von Trier

Kristen Stewart är född 1990 i Los Angeles, där hon fortfarande bor.

Båda hennes föräldrar, John och Jules Stewart, jobbar inom film och tv och hon har tre syskon.

Blev en världsstjärna i rollen som Bella Swan i den ”Twilight”-serien efter Stephenie Meyers bästsäljande böcker.

Hon debuterar som kortfilmsregissör i magasinet Refinery 29:s satsning”Shatterbox antology”, där tolv kvinnliga regissörer, manusförfattare och animatörer ska utforska ämnet makt. Stewarts bidrag heter ”Water”.

I en intervju med Guardian från Cannes bekänner hon sin kärlek till filmregissören Lars von Trier. ”Jag skulle döda för att få arbeta med honom!”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.