Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 06:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/kristofer-hivju-tormund-bortser-fran-tusenariga-konflikter-for-att-sla-en-storre-fiende/

Film

Kristofer Hivju: ”Tormund bortser från tusenåriga konflikter för att slå en större fiende”

Kristofer Hivju som Tormund Giantsbane i ”Game of thrones” Foto: HBO Nordic

Världen har lärt känna honom som den rödskäggige, mjölkdrickande vildlingen Tormund Giantsbane som allierar sig med Jon Snow i kriget mot de döda. Men nu säger norske Kristofer Hivju farväl till den jätteindustri som HBO-serien ”Game of Thrones” har blivit.

Rätta artikel

När andra barn läste serietidningar läste den lille Kristofer Hivju vikingasagor. Han romantiserade våldspoesin i sagorna och hade en stor fascination för vikingatiden. Så när rollen som vildlingsledaren Tormund Giantsbane i ”Game of thrones” skulle tillsättas kände han att det var rätt. 

Sedan den tredje säsongen har Hivju gjort en av de bärande rollerna. När den åttonde och sista säsongen närmar sig slutet är det alltså dags att ta farväl av en karaktär han har levt med i sex år. Under den tiden har hans roll utvecklats från en antagonistisk krigare till en allt mjukare, något komisk, hjältefigur. 

– Tormund har auktoritet men är inte självförhärligande. Han har en värme men är likväl farlig. En våldsam krigare, men i grunden en god människa. Det har varit fantastiskt att utforska och finna nya saker i varje säsong, säger Kristofer Hivju på telefon från Vestlandet i Norge där han äntligen har tid att skriva manus och ta det ”roligt”. 

Men han är tacksam över de sex åren med ”Game of thrones”. 

– Jag har verkligen fått utrymme att utveckla karaktären. Den första versionen av Giantsbane är den som George R R Martin skrivit i böckerna, sedan har serieskaparna lagt till sin tappning av honom. Så har de versionerna mött mig och jag har kunnat ge honom kropp och liv. 

Kristofer Hivju som Tormund och Rose Leslie som Ygritte i fjärde säsongen av Game of thrones. Foto: HBO Nordic

När Game of Thrones-febern har spritt sig över världen har många även valt att koppla fantasyseriens handling till verkligheten. I DN gjorde Johan Norberg en nationalekonomisk läsning av berättelsen, i Aftonbladet beskrev man handlingen som ”en berättelse om klimatförändringar”. På universitetet i Oslo bjöd man in till ett seminarium där man bland annat jämförde serien med moderna krig. 

Kristofer Hivju säger att han absolut tror att George R R Martin har tagit intryck av vår världs historia när han skrivit bokserien. 

– Vår historia har ju handlat väldigt mycket om att erövra land och att vinna makt. De röda streck som skiljer våra länder åt är älvar av blod. Så ”Game of thrones” kan visst vara en parafras på världens historia. Men man kan tolka in vad man vill och känna igen slagen i serien, men det är likväl ett fantasiuniversum, säger han. 

– Varje historia som berättas handlar om att lära människan om hur det är att vara människa. För det är svårt att vara människa. Tormund är en del av ett folk av utslagna. De är skiljda från landet med hjälp av en mur, de ses som djur och hålls utanför tillsammans med en armé av döda. Men Tormund är inställd på att förändra sig och beredd att se bortom tusentals år av konflikter för att bekämpa en större fiende – att bekämpa döden.

Med sitt stora röda skägg och sitt bullrande skratt förknippas han såklart med den rollfigur som han spelat sedan 2013. Ibland är det svårt att inte känna att man pratar med Tormund Giantsbane, men Kristofer Hivju påminner mig. 

– Jag är ju Kristofer, säger han och tillägger:

– Men just nu är det ”Game of thrones”-feber och då är det Tormund som gäller. Men det kommer nya saker.

Den sista säsongen av ”Game of thrones” slår rekord efter rekord. Det tredje avsnittet, ”The long night” sågs enligt HBO av 17,8 miljoner tittare bara under den första dagen. Varje avsnitt av säsongen har kostat närmare 150 miljoner kronor, enligt branschtidningen Variety. 

– För mig är det mer exotiskt att göra mindre produktioner. I ”Game of thrones” var vi ofta 900 personer som skulle samlas för lunch. Det är klart att det är ett stort maskineri.

Och nu är det över...

– Det har varit en fantastisk resa där kvaliteten hela tiden har ökat. Men allt har ett slut, och ”Game of thrones” har alltid varit en historia med en tanke. Visst känns det trist men det är också nog. 

Parallellt med ”Game of thrones” har Hivju också spelat i flera Beck-filmer. Hans roll Steinar Hovland kom in som Martin Becks kollega sedan Mikael Persbrandts Gunvald-figur skrevs ut ur serien. 

På frågan om hur det var att varva de ganska väsensskilda rollerna, svarar Kristofer Hivju med ett bullrande skratt. 

– För det första är Steinar tio kilo lättare än Tormund, så jag har fått gå upp och ner i vikt. ”Game of thrones” är också så shakespearianskt. Allt är på liv och död. Steinar är mycket närmare socialrealism, närmare vanliga människor som jobbar med mellanmänskliga relationer – och inte går runt i kostymer och svärd. 

För första gången på sex år är kalendern lite öppnare, menar Kristofer Hivju. Först är det premiär för norska thrillerserien ”Twin”, som han utvecklat och tillsammans med Kristoffer Metcalfe utvecklat under 15 år. I den sex timmar långa serien spelar han en dubbelroll som två tvillingar. 

Samtidigt görs en amerikansk nyinspelning på Ruben Östlunds ”Turist” där Hivju tilldelades en Guldbagge 2015 för bästa manliga biroll. Även om Will Ferrell och Julia Louis-Dreyfus gör huvudrollerna, så är Kristofer Hivju också med på ett hörn. 

– Jag är med som en hommage till den tidigare filmen, kan man säga.