Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Kristoffer Triumf: "Podcasten ger mig ett sammanhang"

Foto: Eva Tedesjö

Hans podcast har gett det långa ­personporträttet ett uppsving. ­Kristoffer Triumf hoppas i framtiden få göra tv. Årets sommarjobb kan vara ett steg framåt – för både karriär och självkänsla.

I slutet på 90-talet fick skribenten Kristoffer Triumf en idé. Han ville göra en tidning med lång-långa intervjuer, riktiga bokslut över intressanta karriärer. Den skulle heta Porträtt. Triumf diskuterade saken med sin dåvarande kollega Tomas Andersson Wij, senare mer känd som artist, och ville att de skulle göra tidningen tillsammans.

De fick till ett möte med gratistidningen Nöjesguidens grundare Ajje Ljungberg som sa:

– Skitbra idé, men den kommer aldrig bära sig ekonomiskt.

Kristoffer Triumf gick vidare i karriären, arbetade på skivbolag, med tv och på reklambyrå. Men tidningsidén fanns kvar. Ungefär 15 år efter det nedslående mötet bestämde han sig för att äntligen ta tag i saken. Men det blev inte i form av tidning, utan en podcast. Amerikanska "WTF", där komikern Marc Maron intervjuar kollegor, var en stor inspirationskälla. Nu behövdes bara ett namn. Det blev: "Värvet".

En marsnatt förra året laddade han upp det första avsnittet, en 64 minuter lång intervju med komikern Soran Ismail. Dagen efter, på väg till jobbet, kunde Kristoffer Triumf inte hålla sig.

– Jag kollade statistiken och såg att 104 personer redan hade laddat ner den. Det betydde att det var andra än bara familj och vänner som var intresserade och det kändes ascoolt.

Följande tre intervjuer var med Kristoffer Appelquist, Alex Schulman och David Batra. Det var ingen slump. I början var Triumf noga med att välja gäster som hade många följare på Twitter. Om de som intervjuades spred ordet skulle lyssnartalen snart skjuta i höjden, tänkte han.

Så blev det också.

Snart var Kristoffer Triumfs maratonsamtal, nästan alltid gjorda med amatörradioutrustning hemma i ateljén i Vällingby, en given del av många människors medievanor.

Kanske för att gästerna får prata till punkt, ibland i uppåt två timmar. Kanske för att "Värvet" är en nästan helt humorbefriad podcast där allt tas på blodigt allvar.

– Jag har aldrig haft någon medveten strategi kring hur jag ska göra mina intervjuer. Men det jag vill undvika är att gästerna svarar på samma frågor som de brukar få.

Kristoffer Triumf gör en kort paus för att ta en klunk kaffe. Han har ett rödlätt sommarskägg och är klädd i t-shirt, shorts, gula Nikeskor – men byter om när det är dags för fotografering.

Vi ses på Rosenhills kafé på Ekerö, utanför Stockholm, dit han anländer på dyr cykel. Här finns också ett eget musteri och trädgård med självplock. Stället andas närodlad flower power. Några toviga barn drar varandra i en skrinda och en bit bort finns ett växthus där en skäggig man håller en kurs för naturkunskapslärare.

Här älskar Kristoffer Triumf att koppla av om somrarna. Men just den här sommaren blir det inte lika mycket avkoppling som det brukar.

Hans podcast har fortsatt att växa i popularitet. Mona Sahlin, Johan Renck, Bodil Malmsten, Mauro Scocco och Erlend Loe är några av dem som ställt upp. I dag är den en av Sveriges mest populära poddar och avsnitten har laddats ner närmare sju miljoner gånger (trots att de i skrivande stund bara är 76 till antalet).

Komikern och "Värvet"-gästen Kristoffer Appelquist berättar om en oerhörd genomslags­kraft:

– Intervjun med mig lades ut i mars förra året och jag får fortfarande kommentarer om den varje dag, antingen på sociala medier eller genom att någon kommer fram på stan och pratar.

Tv-profilen Fredrik Wikingsson är inte lika entusiastisk:

– Det är hemskt att vara med i Kristoffers podcast. Jag tror att många går därifrån med en känsla av skam över att de pratat så mycket om sig själva. Det känns som om man har lurats till att framstå som självupptagen. Och det ska Kristoffer ta som en komplimang. Men som intervjuobjekt vill man bara duscha hett i 30 minuter efteråt. Man kanske kan kalla det för "Värvet"-duschen.

En som också ville "Värvet"-duscha efteråt var Kristoffer Triumf själv.

Efter 51 avsnitt var det nämligen dags för specialaren där programledaren Kristian Luuk intervjuade upphovsmannen själv. Där berättade han om uppväxten i Strängnäs, om skåde­spelardrömmarna som gick i kras på grund av scenskräck, om hur jobbet på Nöjesguiden senare ledde fram till reklambyråer och därefter den skrivande frilanstillvaron.

Ett känsligt ämne var de tio år som Kristoffer Triumf kallar för sin "Sturm und Drang"-period, tiden där han förvisso kunde sköta jobbet (åtminstone för det mesta) men där mycket kretsade kring alkohol och droger.

I dag är han nykter sedan nio år tillbaka. Triumf fattade beslutet en kväll när han glömt nyckeln och försökte klättra in i lägenheten i Årsta med hjälp av en parkbänk. Det slutade med att han tappade balansen, slog i bakhuvudet, låg på rygg, stirrade upp i lövverket och undrade om livet skulle fortsätta på det här sättet. Svaret var nej. Så han slutade med alkohol och droger – helt på egen hand.

I dag tycker Kristoffer Triumf att det är svårt att hitta rätt sätt att prata om missbruket (även om han själv värjer sig för den laddade termen). Han vill ta hänsyn till sin son och är dessutom rädd att knarketiketten ska klibba sig fast.

– Jag vill inte bli någon "poster boy" för en kokainist som vände sitt liv och fick det på rätt köl. Det finns andra som gör det mycket bättre.

Han pratar hellre om ett av sina återkommande teman i podcasten: bekräftelsebehov och självkänsla. Fredrik Wikingsson, som arbetat med Triumf i flera tv-produktioner, menar att kollegan har en enastående förmåga att känna sig underlägsen även en praktikant som är hälften så gammal.

– Jag har aldrig pluggat på universitet, har komplex för min dåliga allmänbildning och för att jag numera knappt läser böcker. Det tror jag har gett mig dåligt självförtroende, säger Kristoffer Triumf.

Han har närmast sjuklig koll på vad som sägs om honom i sociala medier. Om någon framför kritik är Triumf omedelbart där och undrar vad personen menar. Han har också en tendens att tro att en inre ro ska uppstå bara familjen köper en ny bil, semestrar på ett visst designhotell eller antalet Twitterföljare spräcker en ny drömgräns.

– Min farmor var sådan att hon flyttade till en ny plats så fort något började bli jobbigt. Den rastlösheten och otryggheten tror jag att jag kan ha ärvt. Jag har länge känt en omättlig otillfredsställelse. Det är något jag alltid burit på och inte riktigt blir kvitt. Varför vet jag inte.

Det faktum att Kristoffer Triumf har arbetat med stora och prisbelönta kampanjer på kända reklambyråer spelar ingen roll.

– Det tror jag att vem som helst skulle kunna göra. Jag vet att det inte är så, men det känns så ibland.

Den senaste tiden har Kristoffer Triumf börjat inse att han, som under hela sin karriär irrat runt och letat efter det just han är bra på, kanske hittat hem. Framgångarna med "Värvet" har lindrat oron och gett honom en bas att stå på.

Tack vare sponsorer kan han i dag arbeta heltid med det som förra året började som ett hobbyprojekt. Under sommaren har Triumf dessutom skruvat upp takten och lägger ut två intervjuer i veckan i stället för en.

– Det är väldigt speciellt att vid 39 års ålder befinna sig i en tillvaro där ingen förväntar sig att jag, som tidigare, ska vara på ett kontor vid en viss tid. Men jag tycker att podcasten ändå ger mig ett sammanhang eftersom jag har kontakt med lyssnarna varje dag och nu gör fler intervjuer än någonsin.

Under juli månad har Kristoffer Triumf dessutom lett en pratshow på Kulturhusets tak i Stockholm, där kända gäster har intervjuats inför publik. "En blandning av Letterman och loppcirkus", kallade han själv den för.

– Den kom till lite för att jag ska kunna lära mig göra något som liknar tv, om sådan kunskap skulle behövas någon gång i framtiden. Det fungerade lite som en livräddarkurs.

Kristoffer Triumf skulle vilja arbeta med både radio och tv i framtiden. Gärna något som ligger i linje med hans podcast.

– Det har alltid funnits en lite narcissistisk grej med "Värvet". Jag tyckte länge att jag harvade under radarn och ville att fler skulle upptäcka att jag hade någonting. Nu har det vänt. Podcasten har skapat en vilja och lust i mig som jag inte riktigt har känt tidigare i livet.

Kristoffer Triumf

Ålder: 39 år.
Familj: Gift med Malin. Tillsammans har de sonen Love.
Bor: I Vällingby utanför Stockholm.
Svenska favoritpoddar just nu: Filip & Fredrik, Alex & Sigge och Den blå hästen (en podcast om historia som frun Malin gör tillsammans med sina lärarföräldrar).
Läser: Lyssnarvykort, mejl och tweets.
Aktuell: Har just avslutat sin "Takshow" på Kulturhuset i Stockholm. Fortsätter producera podcasten "Värvet", som ökat takten under sommaren och nu kommer ut med två avsnitt i veckan.

Här trivs jag:
Rosenhills trädgård, Ekerö.
"Jag upptäckte det här stället för många år sedan, och har återkommit varje sommar sedan dess. Jag älskar det mest när det är lite sunkigt väder och man har plockat svamp eller så, när man är i princip ensam här. Personalen är också ljuvlig."

Mina sommarval:
Podd
X Bok
Utedass X All inclusive
Linne X Skjorta
Hängmatta
X Kanot
Ribbåt X Eka

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.