Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Kritik mot för vitt skådespelarval i film om Nina Simone

Valet av Zoe Saldana som ska spela Nina Simone i filmen om hennes liv får kritik.
Valet av Zoe Saldana som ska spela Nina Simone i filmen om hennes liv får kritik. Foto: John Salangsang

Trailern till nya filmen om Nina Simone visar skådespelaren Zoe Saldana i mörkt smink och näsprotes. Detta väcker kritik mot att man valt en alltför ljushyad person för att spela den kända jazzsångerskan.

Zoe Saldana ska spela jazzsångerskan Nina Simone i filmen om hennes liv. Men sedan trailern till filmen kom ut har kritik mot valet av henne som skådespelare blossat upp. Trailern visar nämligen skådespelaren Zoe Saldana, som själv har en ljusare hudton än Nina Simone, i mörkt smink och näsprotes för att bli mer lik sångerskan, skriver The Guardian.

Valet av Zoe Saldana, som har dominikansk och puertoricansk bakgrund, har varit omdiskuterat sedan det offentliggjordes 2012. Då kritiserade bland andra Nina Simones dotter Simone Kelly valet.

– Jag älskar Zoe Saldanas arbete. Jag har sett hennes filmer mer än en gång och jag gillar verkligen vad hon ger. Som skådespelare respekterar jag hennes process men jag vet också att det finns många skådespelare där ute, välkända eller inte, som skulle vara fantastiska som min mamma, sade Simone Kelly då till tidningen Ebony.

Hon räknade upp namn som Kimberly Elise, Viola Davis som några som skulle ha varit mer lämpade att spela Nina Simone i filmen.

Zoe Saldana själv har tidigare känt sig obekväm med att prata om ras och identitet skriver The Guardian. 2013 sade hon apropå ämnet:

– För mig finns inte något som heter färgade personer, för i verkligheten är människor inte vita.

Skådespelaren har även tidigare försvarat sin medverkan i filmen.

– Det spelar ingen roll hur mycket motreaktioner jag får för det här. Jag kommer att hedra och respektera min svarta gemenskap för det är den jag är, sade hon 2013 till tidningen Allure.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.