Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Kritiken: Bara vita skådespelare nominerade till Oscars

”Straight outta Compton” är en av de filmer som kritiker menar har förbisetts vid Oscarsnomineringarna.
”Straight outta Compton” är en av de filmer som kritiker menar har förbisetts vid Oscarsnomineringarna. Foto: Jaimie Trueblood / Ap

För andra året i rad kritiseras Oscarnomineringarna för bristande mångfald. Bland de 20 nominerade skådespelarna återfinns ingen som inte är vit, och ingen film med en mörkhyad huvudperson återfinns bland nomineringarna till Bästa film.

Alla Oscarnominerade skådespelare är för andra året i rad vita. Nu fås Oscarakademin återigen kritik för bristande mångfald. Kritikerna menar att storfilmer med och om mörkhyade förbises vid Oscarnomineringar. Ingen film med en mörkhyad huvudroll blev heller nominerad till Bästa film.

– Jag tror att det här är en reflektion av den unika sammansättningen som akademin har. Det har börjat förändras, och förhoppningsvis kommer det att fortsätta förändras, men det tar tid, säger Jonathan Herman, som nominerats för "bästa bearbetade manus" för filmen ”Straight outta Compton” till LA Times apropå att filmen inte nominerats till Bästa film.

Den ”unika sammansättning” som Jonathan Herman syftar på är att Oscarakademin består av medlemmar som, efter att ha blivit valda, är med på livstid. Det innebär att akademin i dag, trots försök att skapa större mångfald, mest består av vita män i 60-årsåldern, skriver Vox.com.

Efter Oscarregnet över ”12 years a slave” för två år sedan trodde många att en vändpunkt hade skett - och att flera mörkhyade personer skulle nomineras. Men de senaste två årens nomineringar har gjort kritikerna nedslagna.

Oscarakademins ordförande Cheryl Boone Isaacs säger till sajten Deadline.com att bristen på mångfald gör henne besviken:

– Självklart är jag besviken. Men det här får inte ta ifrån de nominerade filmerna sin storhet. Det här har varit ett stort år för film, det har det verkligen, över hela spektrat.

Under hashtagen #oscarsowhite, som lanserades på sociala medier efter förra årets nomineringar, kritiseras den bristande mångfalden. Man lyfter bland annat att de enda nominerade för de filmer som handlar om mörkhyade personer ”Straight outta Compton@ och ”Creed” är vita.

Under samma hashtag har man även kritiserat att inga kvinnor nominerats för bästa regi, fotograf eller manusförfattare.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.