Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Kvinnors kamp i lustfyllt tv-drama

Sissela Kyle spelar Dagmar Friman, en av de driftiga kvinnor som 1905 startade butiken Svenska Hem, som står i centrum i den kommande tv-serien ”Fröken Frimans krig”.
Sissela Kyle spelar Dagmar Friman, en av de driftiga kvinnor som 1905 startade butiken Svenska Hem, som står i centrum i den kommande tv-serien ”Fröken Frimans krig”. Foto: Peter Cederling
Julen kan tyckas avlägsen, men SVT har sin plan klar. Den stora dramasatsningen heter ”Fröken Frimans krig”. Det är en rolig serie om den klass- och kvinnokamp som utkämpades i början av förra seklet.

”Fröken Frimans krig” utspelar sig mellan våren och hösten 1905. Mikael Hellström regisserar, Maria Nordenberg (”Torka aldrig tårar utan handskar”) producerar och Sissela Kyle har huvudrollen som Dagmar Friman. Kyle är i sällskap av namnkunniga kolleger som Maria Kulle, Frida Hallgren, Sofia Led­arp, Lena T Hansson, Ulla Skoog, Allan Svensson och Gustaf Hammarsten.

Manuset har Pernilla Oljelund (”Stockholm Östra”) skrivit – inspirerad av en dokumentärbok, Monika Björk och Eva Kaijsers ”Svenska Hem. En passionerad affär”. Boken är en skildring av den kvinnoägda matbutiken ”Svenska Hem” som öppnade vid Stureplan i Stockholm 1905 som en protest mot usla arbetsvillkor och mot det matfusk som redan då var omfattande. En majoritet av kvinnorna bakom satsningen var tillika aktiva i kampen för kvinnlig rösträtt, däribland Elin Wägner, Selma Lagerlöf och Harriet Bosse.

– När jag läste boken kände jag direkt vilket fantastiskt bra drama det skulle kunna bli. Jag har tagit skelettet av de verkliga händelserna och de svårigheter som kvinnorna mötte och jag har sedan skapat nya personer med egna historier, säger Pernilla Oljelund.

Kampen för jämlikhet mellan könen pågår fortfarande. Vilka paralleller med vår tid finns i tv-serien?

– Den är ingen historia om kvinnlig rösträtt, utan snarare ett litet marginalkapitel om den svenska rösträttskampen. Men utöver den givna parallellen att vi fortfarande inte lever i ett jämställt samhälle så var faktiskt matfusket – som var väldigt utbrett kring sekelskiftet – något de här kvinnorna försökte stoppa. Det fuskades enormt mycket då och på det viset spreds tbc som ju var en fruktad farsot.

Verkliga omständigheter som också bildar fond för ”Fröken Frimans krig” är den laddade unionskris som kulminerade just sommaren 1905, liksom bröllopet mellan Gustaf VI Adolf och den brittiska prinsessan Margaret. En annan rottråd till vår nutid är hur tekniken förändrade människors vardag när elektriciteten och telefonin nådde hushållen.

– Det är lätt att känna igen de här människorna och de saker som de brottas med. Ambitionen har varit att serien inte ska kännas som en Jane Austen-värld, säger Pernilla Oljelund.

I går filmades de första scenerna i Tvålpalatset vid Mariatorget i Stockholm med Sissela Kyle på plats. Tv-serien kommer uteslutande att spelas in i verkliga miljöer.

– För mig är det här verkligen en historia om mod. Civilkurage. Att våga stå upp för det man tror på och formulera orättvisor och göra något åt dessa, säger huvudrollsinnehavaren när DN når henne i en paus. Seriens fokus ligger henne nära: Kyles mor Gunhild Kyle var Sveriges förs­ta professor i kvinnohistoria.

– Det finns många intressanta historiska och folkbildande aspekter på den här serien, men det som gör den så fin är att Pernilla har skrivit en så varm och rolig berättelse. Jag har både gråtit och skrattat när jag läst det, försäkrar hon.

”Fröken Frimans krig” presenteras som just en ”rolig drama­serie”, fast den avhandlar en mycket omvälvande tid i den svenska historien.

– Jo, men en komedi behöver ju inte beskriva något som i sig är roligt, som ett stort lyckligt kalas. Tvärtom är det ofta en bra grogrund om det finns ett litet motstånd och allvar i grundsituationen. Här har man en humoristisk blick både på kvinnorna som förde den här kampen och på vilket sätt de gjorde det på. Det handlar om handlaget, påpekar hon och tillägger att ensemblen dessutom består av en samling skådespelare ”som inte har så långt till en humoristisk infallsvinkel”.

– Det har varit otroligt lustfyllt när vi träffats och känt på replikerna. En enorm glädje – kanske just för att det här är en serie som har ett stort allvar i botten.

Blir ”Fröken Frimans krig” den succé som SVT-ledningen hoppas är det tänkt att ytterligare tre avsnitt ska filmas. Pernilla Oljelund har just börjat skriva ett sådant manus, den här gången förlagt kring 1910.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.