Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Lågmäld hitmakare

Katie Melua är britternas svar på amerikanska Norah Jones.
Katie Melua är britternas svar på amerikanska Norah Jones. Foto: Pressens bild
Katie Melua - live i Croydon SVT 1 22.55. Fenomenet Katie Melua visar att snäll och jazzinfluerad pop fortfarande har en roll att spela i toppen på hitlistorna.

Hon kom från Georgien till Storbritannien, vann en talangtävling och blev vid 19 års ålder en av världens bäst säljande artister.

Katie Melua bodde fortfarande hemma hos sina föräldrar och hade precis slutat skolan när hennes "Call Off the Search" slog ner som en granat bland hip-hop och tuggummipop på den brittiska tio i topp-listan 2004. Inte för att musiken var särskilt banbrytande eller originell, snarare tvärtom, men den lågmälda, pianobaserade mjukjazzen vann britternas hjärtan och parkerade på förstaplatsen i över en månad.

Skivan sålde i mer än tre miljoner exemplar världen över och jazz-nostalgikerna var snabba att utropa den unga georgiskan till ny frälsare. Men själv tycker hon det skulle vara förmätet att kalla sig jazzsångerska.

- Det vore en förolämpning mot riktiga jazzmusiker att kalla mig jazzartist, eftersom jag i ärlighetens namn varken har talangen eller kunskapen att sjunga riktig jazz, eller ens spela det på gitarr, har hon sagt i en intervju.

Ketevan Melua, som hon egentligen heter, kommer från staden Kutaisi i den forna Sovjetstaten Georgien, men hon lämnade landet redan som åttaåring då pappan, som är hjärtläkare, fick jobb i nordirländska Belfast. Där växte hon upp under de oroliga åren innan familjen flyttade till Surrey i England.

Efter att ha vunnit en talangtävling i brittisk tv som 15-åring kom hon in på den sång- och dansskola som en dag fick besök av producenten Mike Batt. Han sökte efter någon som kunde sjunga "jazz och blues på ett intressant sätt", och när Katie Melua sjungit sina första fraser på scenen visste han att han hade hittat rätt.

Samarbetet resulterade i "Call Off the Search" med hitsingeln "The Closest Thing to Crazy", och resten är en ren framgångssaga.

Britterna är särskilt stolta över att den kanske mer kända amerikanska sångerskan Norah Jones fått en jämlik utmanare på andra sidan Atlanten. Och det faktum att Katie Melua befinner sig så långt ifrån Kylie Minogues eller Britney Spears utmanande framträdanden man kan komma.

Katie Melua, som själv skrivit flera av låtarna både på debutalbumet och succéuppföljaren "Piece by Piece", har sagt att ett försök att paketera henne i en sexig look skulle strida mot allt hon står för.
Hon har inga problem att erkänna att hennes musik inte är det minsta nyskapande. Katie Melua vill bara, som hon säger, sjunga "bra låtar".

- För mig handlar det om att gå tillbaka till det enkla och utforska den känsliga sidan av musik.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.