Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Lars von Triers fem bästa – Helena Lindblad tipsar

DN har valt Lars von Triers bästa produktioner. 

Foto:

”Melancholia” (2011)
Jorden har hotats av undergång många gånger på film men den kontroversielle Trier gör slag i saken. Magnifikt och svidande vacker apokalyptisk vision som börjar med ett bråkigt, borgerligt slottsbröllop och slutar med en förintande eldstorm till tonerna av Wagner. Stjärnspäckat med Kirsten Dunst, Alexander Skarsgård och Charlotte Gainsbourg på rollistan.

Foto:

”Dogville” (2003)
Tre timmar långt, fascinerande filmexperiment som utspelar sig på ett stort svart studiogolv där kritstreck markerar de osynliga väggarna i den imaginära amerikanska trettiotalshålan Dogville. Nicole Kidman gör huvudrollen som den jagade Grace i ett våldsamt drama där allt utom teatersmutsen i skådespelarnas ansikten är imaginärt.

Foto:
”Antichrist” (2009)
En dödlig cocktail av sorg, sex och könsdels­våld kryddad med en naturlyrisk skräckvision. Charlotte Gainsbourg och Willem Dafoe spelar ett medelklasspar som drar till skogs för att bearbeta en familje­tragedi men dras in i ett livshotande maktspel. Den talande räven i skogen som väser ”chaos reigns” är omistlig.

Foto:
”Breaking the waves” (1996)
Svindlande kärleksmelodram på en karg, djupt religiös ö i norra Skottland. Unga Bess (Emily Watson) faller för en dansk oljeborrare (Stellan Skarsgård) och ljuv musik ­uppstår. En fatal olycka ­för­ändrar allt för det nygifta paret. Trier piskade upp en intressant debattstorm med sina excesser i bottenlös, destruktiv passion och kompromisslös kvinnlig offervilja.

Foto:
”Riket” (1994–97)
Banbrytande tv-serie i form av en sjukhusskräckis full av övernaturliga fenomen, spöken och spiritister. Den utspelar sig på danska Rigs­hospitalet i Köpehamn. Svenske Ernst-Hugo Järegård är magnifikt underhållande i rollen som hatisk svensk läkare som flyr upp på sjukhustaket och vrålar: ”Danskjävlar!”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.